Laurențiu Cazan, maiorul care a coordonat jandarmii în 10 august, a fost promovat

laurențiu cazan
Maiorul Laurenţiu Cazan a coordonat intervenţia jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei. Foto: Captură TVR / recorder.ro

Maiorul Laurențiu Cazan, cel care a coordonat forțele de ordine în timpul protestului diasporei din data de 10 august, a fost împuternicit pe o perioadă de 6 luni în funcția de director general al Jandarmeriei București.

„Având în vedere faptul că la nivelul conducerii Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București a încetat împuternicirea pe funcția de director general a domnului locotenent-colonel MASTAN Alin, pentru asigurarea continuității la comandă și a bunei desfășurări a activităților, la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române s-a dispus împuternicirea pe o perioadă de șase luni în funcția de director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București a domnului maior CAZAN Laurențiu”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București citat de Agerpres.

Laurențiu Cazan a devenit cunoscut în spațiul public după ce a comandat trupele de jandarmerie din Piața Victoriei, la protestul din 10 august.

Peste 700 de oameni care au fost agresați de jandarmi în timpul acestui protest au depus plângeri penale la parchete. După cum arată numeroasele imagini surprinse de televiziuni și de jurnaliștii online, jandarmii au gazat mii de oameni pașnici, femei, copii, au lovit cu bastoanele persoane culcate la pământ, ce aveau mâinile ridicate sau i-au călcat în picioare pe cei care se așezaseră pașnic pe jos, blocând un bulevard.

Mai mulți turiști israelieni au fost bătuți dintr-o eroare a Jandarmeriei, iar șoferului de taxi care îi plimba i-a fost ruptă mâna.

Un alt protestatar a fost operat de mai multe ori pentru a i se scoate din picior un capac de grenadă folosită de jandarmerie, iar o tânără a fost internată în spital cu arsuri grave de la gazele lacrimogene.

Laurențiu Cazan: „Nimeni n-a acționat fără să primească dispoziție din partea mea. Îmi asum tot”

La 5 zile după violențele din Piața Victoriei, într-o emisiune la postul public de televiziune, maiorul Laurențiu Cazan le-a cerut scuze bucureștenilor.

”Nimeni n-a acționat fără să primească dispoziție din partea mea. Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat în piață, dar vreau să îmi cer scuze dacă sunt persoane care au suferit în urma intervenției de restabilirii a ordinii publice”, a declarat maiorul Laurențiu Cazan.

Chiar și așa, maiorul Cazan a spus că protestatarii pașnici nu s-au delimitat de persoanele violente prezente la miting, care s-au grupat ”în eșaloanele doi-trei de adâncime”.

”De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii la televiziunea națională.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.