CSM a respins cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA

Laura Codruța Kovesi csm
Laura Codruța Kovesi

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să emită un aviz negativ la cererea Ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Șase dintre cei șapte magistrați au votat pentru respingerea cererii de demitere a procurorului-șef al DNA, singurul vot în favoarea demersului fiind chiar cel al lui Tudorel Toader.

Kovesi și-a pledat cauza la Consiliul Superior al Magistraturii, în fața acuzațiilor furibunde ale ministrului Justiției, care ceruse revocarea ei din funcție, în 20 de puncte.

Chiar dacă avizul CSM este unul consultativ, Tudorel Toader și Laura Codruța Kovesi, două personaje controversate ale justiției românești, s-au duelat în declarații care mai de care mai belicoase.

„Ministrul Justiţiei, spune Constituţia, exercită autoritatea asupra procurorilor, nu privind soluţiile, că nu e treaba lui, dar privind activitatea de urmărire penală. Legea stabileşte că ministrul Justiţiei poate cere revocarea procurorului şef în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale. Prin urmare, avem un cadru constituţional care îţi conferă autoritatea, ai un cadru legal care îţi conferă competenţa. Regulamentul nu poate să nu respecte prevederea din lege”, a răspuns Tudorel Toader.

„Aceste motive invocate sunt nereale, nedovedite în niciun fel, netemeinice şi unele dintre ele sunt simple susţineri care nu se confirmă cu nimic din realitate. Pentru unele dintre afirmaţii, care sunt extrem de grave din punctul meu de vedere, nu există niciun fel de probă. Eu am depus şi am pregătit un material privind activitatea de management desfăşurată în perioada 2016 – semestrul I 2017, material care a fost predat Inspecţiei Judiciare şi la care, sunt convinsă, ministrul Justiţiei a avut acces, însă nu am găsit niciuna din susţinerile mele în argumentele pe care dumnealui le-a prezentat”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a răspuns la secția de procurori a CSM punct cu punct celor 20 de concluzii din raportul ministrului Justiției.

Avizul CSM, care este unul consultativ, va fi comunicat președintelui Klaus Iohannis, însă acesta nu este obligat să țină cont de el.

Laura Codruța Kovesi și Tudorel Toader s-au contrat pe toate temele, șeful DNA încercând să își apere poziția, în timp ce ministrul Justiției a declarat sec: ”Nu m-ați convins cu nimic”.

Procurorul-șef al DNA a replicat: ”Nu sunt aici să vă conving pe dumneavoastră”.

Miercuri are loc, într-o ceremonie organizată la Cercul Militar din Bucureşti, bilanţul DNA pentru anul trecut.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.