Prima reacție a șefei DNA după ce s-au prescris faptele foștilor miniștri în dosarul Microsoft

laura codruța kovesi

Foto: Captură YouTube / Juridice

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a făcut prima declarație de presă după ce DNA a anunțat că presupusele fapte de corupție comise de mai mulți foști miniștri anchetați în dosarul Microsoft s-au prescris.

„Nu, nu este niciun motiv să îmi dau demisia. Atunci când un dosar se înregistrează la DNA printr-o sesizare, nu ai în 100% din cazuri posibilitatea să faci rechizitorii. Sunt situații în care faci rechizitorii, sunt situații în care faci clasări. Rolul procurorului este acela de a administra probele, de a investiga faptele, și de a strânge probe în dovedirea vinovăției sau nevinovăției unei persoane”, a declarat Laura Codruța Kovesi la postul de televiziune Digi24.

Ea a mai spus că „este un caz care a început în 2013, deci nicidecum în 2004, așa cum s-a afirmat”: „Ca și în alte cazuri, DNA primește sesizări pentru fapte care s-au petrecut în urmă cu 5 ani, cu 6 ani, cu 7 ani. Este una dintre situații și aici. Deci, dosarele au fost înregistrate în DNA în 2013, a început investigarea acestui dosar extrem de complex, în care procurorii a trebuit să dovedeasă fapte comise în urmă cu 10 ani”.

„În 4 ani de zile s-au făcut 4 rechizitorii, au fost trimiși în judecată 2 foști miniștri, dintre care unul a și fost condamnat definitiv, și alte persoane. Pentru o parte din foștii miniștri care au fost investigați, a intervenit prescripția răspunderii penale, termen care nu poate fi imputat unui procuror, din moment ce noi am fost sesizați abia în anul 2013”, a mai spus Kovesi.

Ea a afirmat că există totuși și o vină a DNA-ului: „Ce se poate imputa DNA-ului și procurorului de caz în această situație este că pentru o parte dintre miniștri, deși s-a obținut un aviz de urmărire penală, a început ancheta sub de urmărire penală la câteva zile după ce faptele s-au prescris. În momentul în care am luat la cunoștință de această situație a fost sesizată Inspecția Judiciară. Ca șef de instituție nu am alte pârghii la îndemână atunci când un procuror greșește. Eu nu pot să aplic sancțiuni, nu pot să-l cercetez. Acest lucru poate să-l facă Inspecția Judiciară”.

Dosarul Microsoft. Procuroarea de caz, în atenția Inspecției Judiciare


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version