Laura Codruța Kovesi: ”Corupția există în aproape toate țările”. Ce spune despre România

Laura Codruța Kovesi csm
Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, primul procuror-șef european, a declarat într-un interviu acordat Euronews că dorește să limiteze fraudele cu fonduri europene, dar și că fenomenul corupției afectează aproape toate statele din lume, nu doar pe cele din Uniunea Europeană.

”În ceea ce privește viitorul buget european, trebuie să luăm în calcul câteva reguli simple. Mai mulți bani, mai multă flexibiltate, mai puține reguli. Acestea pot duce la un risc mai mare de apariție a fraudelor. Procurorul general european va fi parte a soluției, dar nu și singura soluție. Sunt mai multe instituții europene implicate în lupta cu fraudele cu fonduri europene”, a declarat Kovesi pentru sursa citată.

”Dacă vorbim despre corupție”, a continuat Kovesi, ”aceasta există în aproape toate țările, nu doar în Uniunea Europeană. Nivelul de corupție depinde, însă, de implicarea autorităților locale. Astfel, unele țări sunt foarte corupte, în timp ce altele s-au eliberat de corupție”.

Vorbind despre provocările pe care le-a întâlnit deja în misiunea sa ca procuror european, Kovesi a răspuns: ”Lipsa resurselor financiare și bugetare. Acesta este primul obstacol. Întârzierile reprezintă un alt obstacol. Procurorii europeni ar fi trebuit desemnați la sfârșitul anului trecut, însă nici până azi nu au fost numiți. Nu putem avea un colegiu fără procurori, iar astfel nu putem să stabilim un cadru pentru funcționare. Procedura a fost amânată după ce Malta nu a propus suficienți candidați eligibili”.

Kovesi a vorbit și despre situația din România.

”Am plecat de la DNA în urmă cu doi ani și este dificil să comentez ce se întâmplă în România. Trebuie să ținem cont că în ultimii trei ani Justiția din România a fost sub un atac constant. Mulți procurori și judecători au fost hărțuiți. Multe acțiuni disciplinare au fost inițiate, iar multe cazuri penale au fost deschise pe numele procurorilor și judecătorilor. Drept urmare, independența Justiției a fost afectată de aceste atacuri și schimbări legislative”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.