Laura Codruța Kovesi a fost spionată de firma unui fost director al Mossad

laura codruța kovesi
Foto: Captură YouTube / Juridice

Patru cetățeni israelieni sunt cercetați de DIICOT pentru că au spionat comunicațiile procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, cei patru israelieni lucrează pentru firma de invstigații private Black Cube, pentru care a lucrat și Meir Dagan, fostul director al Mossad.

Dagan, care a condus spionajul israelian între 2002 și 2011, a murit în urmă cu câteva zile.

Autoritățile române sunt pe urma a patru cetățeni israelieni, foști ofițeri de informații. Dan Zorella și Avi Yanus sunt directori executivi ai firmei Black Cube. Aceștia “au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter amenințător (…) precum și atacuri de tip phishing (înșelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii conturilor de poștă electronică, activițăți urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept al conținututului acestuia”, susțin procurorii români.

Alți doi cetățeni israelieni,Ron Weiner și David Geclowicz, au fost arestați deja în România.

Rise Project scrie că Wiener era responsabil de partea informatică a operațiunii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia Laurei Codruța Kovesi.

Procurorii spun că în luna martie, israelienii au spart trei conturi de email aparținând apropiaților lui Kovesi.

Daniel Horotniceanu, șeful DIICOT, a precizat că există o investigație în acest caz, dar că încă nu se cunoaște numele angajatorului firmei Black Cube, care a fost fondată în 2010, la Tel Aviv.

Compania oferă servicii juridice și de informații, fiind implicați atât în apărarea în instanță a unor oameni de afaceri acuzați de infracțiuni economice, dar și în operațiuni private de contraspionaj cibernetic.

Recomandările editorilor GreatNews: