Ce spune Laura Bălănescu, medicul ce l-a operat pe copilul care a murit la Sanador

laura bălănescu chirurg copil mort sanador
Laura Bălănescu. Foto: Captură Digi24

Laura Bălănescu, medicul chirurg ce l-a operat pe copilul de un an și 10 luni de hernie inghinală la Spitalul Sanador, și care a murit la scurt timp după operație, a susținut o conferință de presă în timpul căreia a declarat că nu își explică ce anume s-a întâmplat.

„A fost un șoc, și o mare traumă, și este regretabil ce s-a întâmplat. Este o anchetă în curs de desfășurare, nu am cum să vă dau foarte mult că nu știu nici eu. Nu am nicio explicație…până în momentul acesta ce s-ar fi putut întâmpla”, a declarat Laura Bălănescu.

„Pot să vă spun atât: intervenția chirurgicală a evoluat fără evenimente majore, și nici din punct de vedere anestezic nu au fost lucruri care să iasă dintr-o obișnuință”, a continuat ea.

Laura Bălănescu: Suntem „mult mai atenți aici decât în spitalele de stat”

„Au fost respectate toate protocoalele. Dacă este un copil de un an, peste vârsta de un an, operat de hernie inghinală, nici nu necesită monitorizare în terapie. Numai că noi, la copiii sub un an, și de regulă când operăm în privat, noi îi ducem și în terapie imediat post-operator tocmai pentru a fi aici mult mai atenți decât suntem în spitalele de stat”, a mai spus Laura Bălănescu.

Potrivit autopsiei realizate de medicii legiști, copilul a murit din cauza unei hemoragii interne.

Acum, toți cei implicați, inclusiv părinții și medicii SMURD care au intervenit la apelul 112 al mamei copilului, sunt audiați de procurori pentru a stabili cine se face vinovat de moartea copilului.

Andreea Duță, mama copilului, consideră că vinovați sunt medicii și asistentele de la Sanador.

„După operaţie, era foarte somnolent şi am tot solicitat cadrelor medicale să vadă despre ce e vorba. Ni s-a spus că e normal. N-a stat în terapie decât o jumătate de oră. Am coborât în secţie, am monitorizat noi, părinţii, îngrijoraţi, iar la un moment dat, i s-a făcut rău (…) Până s-au apucat să pună perfuzii, până s-au apucat să facă ce trebuie, tremurau toate asistentele şi medicii de gardă”, a povestit ea.

„Personalul de acolo nu ştie să acţioneze într-o situaţie de urgenţă, postoperator. Au venit cei de la SMURD, care într-adevăr s-au luptat pentru viaţa copilului nostru, numai că s-au pierdut nişte minute în care ei pur şi simplu se uitau, dădeau din colţ în colţ. „Stai să chemăm de la nu ştiu ce etaj, stai să vină nu ştiu cine.” Aoleu, perfuzia! De care perfuzie? Cu glucoză, cu adrenalină, habar nu aveau! Habar n-aveau! Mulţumim celor de la SMURD că s-au luptat pentru viaţa copilului…”, a relatat mama copilului pentru Știrile ProTV.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.