Laptop sau PC: avantaje și dezavantaje ale fiecărui produs

Sursa foto: unsplash.com

Evoluția tehnologiei a impus laptopul ca o alternativă de succes la soluțiile desktop, utilizatorul având de făcut o alegere destul de dificilă. Desktopul este în continuare soluția mai puternică, mai ieftină, mai ușor de modificat și de adaptat la nevoi specifice. Pe de altă parte, laptopul este portabil, suficient de puternic pentru a face față multiplelor provocări – un dispozitiv de care te îndrăgostești iremediabil.

Cum alegem, așadar, varianta optimă? Răspunsul ține de nevoile specifice ale utilizatorului, iar decizia finală poate fi luată ținând cont de avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni.

Avantajele variantei laptop

Portabilitatea este cel mai mare avantaj oferit de această soluție și însuși motivul pentru care a fost inventat laptopul. În prezent, se poate vorbi cu adevărat despre:

  • portabilitate autentică – date fiind dimensiunile reduse și greutatea mică;
  • autonomie foarte bună a bateriei – chiar și 20 de ore de utilizare;
  • posibilități variate de conectare – la internet și la alte dispozitive.

De exemplu, în gama de laptopuri Toshiba se disting modele cu o putere de procesare comparabilă cu variante desktop și soluții de stocare SSD de ultimă generație, care pot face față cu succes oricăror aplicații și provocări de lucru.

Componentele optimizate pentru eficiență energetică și consum redus le fac mai puțin energofage decât variantele desktop, deci și mai prietenoase cu mediul. Funcționarea autonomă pentru o perioadă lungă de timp le face mai puțin vulnerabile la fluctuațiile de tensiune sau la întreruperile de furnizare a energiei electrice.

Limitările laptopului

Tocmai pentru că sunt compacte, iar soluțiile de răcire a componentelor sunt destul de reduse, laptopurile nu reprezintă cea mai bună alegere pentru lucru intens și pe perioade lungi de timp. De asemenea, pentru a maximiza portabilitatea, componentele sunt proiectate să funcționeze la o putere mai redusă decât echivalentul lor pentru variantele desktop – puterea de procesare redusă înseamnă și consum energetic mai mic.

Provocările realizării unor produse compacte și autonome energetic înseamnă investiții serioase în cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor, prin urmare costul achiziționării unui laptop este mai mare decât varianta echivalentă desktop și adesea mai puțin performantă.

Aceleași dimensiunile compacte sunt „vinovate” pentru dificultatea ridicată în depanarea și înlocuirea componentelor defecte. De cele mai multe ori, intervențiile asupra laptopurilor nu pot fi realizate decât de către tehnicieni cu experiență în domeniu. De asemenea, dimensiunea redusă a tastaturii și senzația pe care o oferă cu ocazia utilizării pot reprezenta impedimente pentru cei care nu își doresc experiențe limitative.

Beneficiile unui PC desktop

Acestea sunt specifice atunci când utilizatorii aleg:

  • maximul de putere de procesare;
  • răcirea adecvată a componentelor;
  • soluții de stocare internă flexibilă;
  • conectivitate completă.

Toate pot fi accesate la un preț decent prin intermediul variantei desktop. În plus, PC-ul este mult mai ușor de depanat, iar componentele interne sunt diagnosticate și înlocuite relativ facil. Se conturează astfel soluția perfectă pentru cei care doresc să țină pasul cu tehnologia prin efectuarea de upgrade-uri ale componentelor interne. Pasionații de jocuri pe calculator, de pildă, vor alege întotdeauna varianta PC, deoarece aceasta poate fi optimizată pentru o funcționare perfectă a jocurilor și o experiență online fluidă.   

Dezavantajele variantei PC

Limitate din punct de vedere al mobilității, PC-urile pot fi mari consumatoare de energie electrică și, chiar dacă un cost inițial de achiziție este bun, facturile de energie pot cunoaște o creștere semnificativă în cazul utilizării intensive – mai ales în sesiuni de jocuri sau de prelucrare grafică.

Mobilitatea redusă și lipsa oricărei autonomii energetice sunt, așadar, două mari dezavantaje specifice PC-urilor, dispozitive dependente exclusiv de rețeaua electrică.

În concluzie, oricare dintre variante ar fi aleasă, nu permite absolut tot ce poate oferi cealaltă. Atunci când primează nevoia de portabilitate, un laptop performant reprezintă alegerea perfectă. Dacă, însă, spațiul de lucru este suficient de mare și nevoia de mobilitate este redusă, atunci soluția PC desktop este ideală. Indiferent de opțiune, cel mai important aspect rămâne calitatea, care va face diferența pe toată durata de viață a aparatului ales.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.