Lapte din Olanda, vândut ca produs românesc

Românii cumpără lapte din Olanda, vândut ca fiind produs românesc și lapte proaspăt fabricat din cel praf.

Semnalul de alarmă este tras de conducerea Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) care solicită autorităţilor o lege a etichetării, care să impună menţionarea ţării de origine a produselor.

Dorel Secară, vicepreşedintele FCBR, susține că deşi etichetate ca fiind produse în România, multe lactate vin, de fapt, din afara ţării.

„Nu ştie nimeni cât lapte şi câte produse lactate se mai produc în România pentru că anumite multinaţionale aduc lapte din Olanda sau de aiurea, scriu «produs în Bucovina» pe el şi pun poza Joianei cu margareta în gură. Scriu pe el «produs în Bucovina» ca să le dea încredere consumatorilor că este mai puţin poluat. În Olanda, de exemplu, se pune în jur de o tonă de îngrăşăminte chimice la hectar, iar la noi se pun de 10 ori mai puţine. Şi atunci, efectiv, cumpărătorul român este înşelat. Nu vrea nimeni să intervină, am vorbit şi cu cei din Ministerul Agriculturii, şi cu cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară. Sunt interese, puterea celor din industria lactatelor este mai mare decât a noastră, a fermierilor”, a declarat Dorel Secară, pentru ziarulring.ro.

De asemenea, Secară a mai spus că termenul de valabilitate pentru laptele proaspăt este prea mare, astfel încât nu se poate să nu fie adăugaţi conservanţi.

Potrivit lui Secară, un lapte pasteurizat ar trebui să aibă o perioadă de valabilitate cuprinsă între opt și 12 zile.