Ladakh, „micul Tibet” al Indiei. Peisajele fantastice ale unui ținut sălbatic din Munții Himalaya

Ladakh_trecatoarea_Taglang_La
Ladakh, trecătoarea Taglang La / Foto: Wikimedia Commons

Ladakh, o regiune cunoscută drept „ținutul trecătorilor înalte”, situată în Jammu și Kashmir – un  teritoriu revendicat de India și de Pakistan – atrage tot mai mult turiști aflați în căutarea aventurii, relatează BBC. Ladakh este numit și „micul Tibet” deoarece budismul este religia împărtășită de majoritatea locuitorilor.

Cei mai mulți dintre turiștii sosiți în zonă sunt nerăbdători să escaladeze munții din Ladakh, astfel încât Leh, cel mai important oraș din Ladakh, este plin de magazine unde se vând echipamente de cățărat pe munte.

Publicitate

oferta_ranca
Detalii despre ofertă

„În ultimii 20 de ani, Ladakh a devenit principalul centru pentru turism de aventură din India. Motivul pentru acest lucru este că infrastructura de aici este mai bună decât în alte părți ale Munților Himalaya din India”, a povestit pentru BBC Chewang Motup, agent de turism în regiunea Ladakh. Aproximativ 800 din cei 1.800 de kilometri de drumuri din Ladakh sunt asfaltați.

Ladakh, „un loc al extremelor”

Dincolo de apropierea culturală dintre Tibet și Ladakh, turiștii care vizitează cele două regiuni vor descoperi același tip de peisaj: un ținut muntos arid, sălbatic, unde vârfurile sar frecvent de 5.000 de metri. De altfel, cea mai mare parte din platoul Ladakh se află la peste 3.000 de metri altitudine, iar cel mai înalt vârf din Ladakh, Saser Kangri I, are 7.672 de metri.  

Ladakh se întinde pe 87.000 de kilometri pătrați, ocupând deci o suprafață aproximativ egală cu o treime din România, însă are numai 270.000 de locuitori, fiind una dintre cele mai slab populate regiuni din nordul Indiei.

„În parte fantezie, în parte realitate… Ladakh se află în locul unde forțele naturii au conspirat pentru a crea un peisaj magic, ireal… un peisaj al extremelor… deșert și ape albastre… soare arzător și vânt care te îngheață… ghețari și dune de nisip… câmpul de bătălie al forțelor titanice care au dat naștere Munților Himalaya”, www.ladakh.com
Ladakh_drum
Drum în Ladakh / Foto: babasteve Wikimedia Commons

Ladakh_manastirea_Thiksey
Mănăstirea budistă Thikse din Ladakh / Foto: snotch Wikimedia Commons

Ladakh_peisaj
Peisaj în Ladakh / Foto: Alphahansraj Wikimedia Commons

Ladakh_confluenta_Indus_Zanskar
Confluența râului Indus (stânga) cu Zanskar /Foto: Payal Vora Wikimedia Commons

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.