Lacul din România de Cartea Recordurilor

FOTO: Sie/Wikimedia Commons
FOTO: Sie/Wikimedia Commons

În România este cel mai mare lac helioterm din lume. Este vorba despre lacul Ursu, atracția stațiunii Sovata. Este monument al naturii unic în Europa. Are o suprafață de peste 40.000 de metri pătrați și o adâncime maximă ce depășește 18 metri.

Lacul Ursu este singurul cu apă sărată înconjurat de o vegetație luxuriantă, iar acest lucru se datorează solului vulcanic care s-a depus în timp.

„Stratul subţire de sol argilos în amestec cu gresie nisipoasă care acoperă masivul de sare face posibilă existenţa pădurii seculare cu vegetaţie foarte bogată. Coexistenţa sării, a solului sărat si a pădurii este un fenomen rar întâlnit, întrucât terenurile sărate sunt de regulă pustii, cu vegetaţie halofită slab dezvoltată”, spun reprezentanții Primăriei Sovata.

Lacul s-a format în în perioada 1875-1880 în urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice şi hidrologice, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu şi Criş-Topliţa), urmată de surparea terenului. Golul rezultat a fost umplut de cele două pârâiaşe, într-o perioadă de aproximativ 5 ani luând naştere actualul lac având formă asemănătoare unei piei de urs întinse, de unde a căpătat şi denumirea sa.

„Apa dizolvă în continuare sarea din masivul de sare, astfel salinitatea Lacului Ursu prezintă o variaţie mare în funcţie de adâncime: 0-2 m până la 100 g/l, de la 2 m până la fundul apei 220-300 g/l. Apa dulce a pârâurilor Auriu şi Topliţa, având densitatea specifică mai redusă decât apa sărată, se menţine la suprafaţă şi acţionează ca izolator termic: permite penetrarea radiaţiilor solare care încălzesc straturile de apă sărată din interior , dar totodată previne pierderea căldurii acumulate, acest fenomen fiind cunoscut sub denumirea de heliotermie”, mai spun reprezentanții Primăriei Sovata.

Băile în apele acestui lac sunt recomandate pentru trataterea sau ameliorarea unor afecțiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare.

FOTO: Sie/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.