Lacul de smarald al României, minunea neștiută de la capătul țării

lacul iacobdeal

Lacul Iacobdeal. Foto: info-delta.ro

Ascuns la capătul țării, Lacul Iacobdeal din județul Tulcea are o minunată culoare verzuie, motiv pentru care a ajuns să fie numit „lacul de smarald”.

Aspru și selenar, peisajul din zonă este superb, însă lacul de la poalele Munților Măcin nu este foarte cunoscut de către turiștii români.

Lacul a laut naștere în cariera de granit din dealul Iacobdeal, aflat în satul Turcoaia din județul Tulcea. Satul este situat în partea de nord-vest a județului Tulcea, pe malul drept al Dunării, pe locul unde acum 2.000 de ani se afla castrul roman de la Troesmis.

Numit de localnici „La Fântână”, Lacul Iacobdeal s-a format într-o mică depresiune rezultată în urma exploatării de granit, atunci când excavația a ajuns la nivelul unui strat acvifer din pânza freatică ce avea un debit bogat.

Deoarece apa s-a infiltrat cu repeziciune, utilajele folosite la excavație au rămas pe fundul lacului, acesta având o adâncime maximă de aproximativ 50-55 de metri și o suprafață de un hectar.

Lacul este izolat de orice rețea hidrografică, fiind alimentat în principal de izvoarele subterane, de ploi și de apa rezultată din topirea zăpezii.

Lacul Iacobdeal. Foto: info-delta.ro
Lacul Iacobdeal. Foto: info-delta.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version