La Vaslui, un polițist va plăti daune morale unui hoț pe care l-a prins în timpul liber

Hoțul a reclamat că polițistul l-a umilit pentru că l-a legat cu cureaua. Foto: Adevărul

Judecătorii vasluieni au decis să oblige un polițist la plata de daune morale către un tânăr pe care l-a prins la furat.

Alexandru Mălăncuş, agent în cadrul Poliţiei Rutiere Vaslui, îl va despăgubi pe hoțul pe care l-a prins în flagrant delict pentru că, au decis judecătorii Tribunalului Vaslui, i-a lezat dreptul la imagine.

Iulian Morariu, tânărul acuzat de furt, a solicitat judecătorilor să-l oblige pe poliţistul Alexandru Mălăncuş să-i achite în solidar cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale.

Judecătorii au admis doar în parte acțiunea formulată de hoț împotriva polițistului și al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, obligând pârâții să achite reclamantului daune morale în valoare de 1.000 de lei.

Decizia nu este definitivă.

Hoțul a reclamat că a fost imobilizat de polițist cu cureaua de la pantaloni. Tânărul a fost condus pe jos până la sediul Poliției. Mai mult, în apropierea secției, mai mulţi pensionari adunaţi să joace şah într-un parc l-au aplaudat pe poliţist şi l-au huiduit pe suspectul furtului, scrie Adevărul.

Agentul de poliție Alexandru Mălăncuș ieșise din tură și se îndrepta spre casă, când a auzit țipetele unei vânzătoare de la un magazin din Vaslui. Iată cum povestește întâmplarea.

”Am văzut ieşind din magazin, în fugă, doi bărbati şi, din urma lor, o femeie ţipând după ajutor. Au luat-o la fugă printre blocuri. Am fugit după ei dar, după aproximativ 200 de metri s-au despărţit şi fiecare a continuat să alerge în altă directie. Am fost nevoit să alerg doar după unul dintre ei şi, după aproximativ 500 de metri am reuşit să-l prind în spatele blocului nr.1. L-am pus la pământ dar nu aveam cătușele la mine. Se zbătea să scape astfel că am fost nevoit să-l imobilizez la pământ şi să-i leg mâinile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui şi de acolo a fost preluat de o patrulă din cadrul Politiei municipale. Ulterior, a fost dus înapoi la magazin. Vânzătoarea a început să plângă de bucurie când a văzut că hoţul a fost prins şi şi-a recuperat marfa furată”, a povestit agentul Alexandru Mălăncuş.

Polițistul s-a fotografiat la secție alături de hoț, iar imaginile au ajuns într-un ziar local. Avocații infractorului au argumentat că au fost încălcate drepturile la imagine ale tânărului, care ar fi fost supus astfel la tratamente inumane, umilitoare.

Hoțul s-a îndreptat împotriva polițistului și pe cale penală, însă procurorii au stabilit, însă, că nu sunt întrunite elementele infracţiunii de purtare abuzivă, motiv pentru care au dispus clasarea cauzei.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.