La stat focul nu arde. Școlile și grădinițele de stat nu mai au nevoie de autorizație de securitate la incendiu

Foto: Foto-Rabe / Pixabay

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a decis că școlile și grădinițele de stat să poată fi acreditate și fără autorizația de securitate la incendiu eliberată de ISU.

Scutirea creează o breșă uriașă între instituțiile de stat și cele private, deși, evident, efectele unui incendiu nu diferă de metoda de finanțare a acestora.

Măsura a fost inclusă în proiectul de Ordonanță de Urgență pe educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Astfel, responsabilitatea avizului ISU trece de la director la primar.

Guvernul a scutit, practic, directorul școlii de la obligația de a prezenta autorizația de securitate la incendiu, introducând următoarea sintagmă în lege: ”Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu”.

Majoritatea școlilor și grădinițelor de stat nu dețin autorizația de securitate la incendiu, la fel ca multe dintre instituțiile private.

Ministerul Educației susține că decizia este motivată de faptul că autoritățile locale sunt proprietarul și administratorul clădirilor care funcționează ca școli și grădinițe de stat.

Aceeași ordonanță de urgență acordă și o prelungire a termenului pentru obținerea autorizării și acreditării de către toate instituțiile de învățământ de stat sau privat. Noile prevederi nu au fost puse în dezbatere publică.

La începutul actualului an școlar, 3.892 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţie privind securitatea la incendiu, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Anul trecut au fost emise sub 300 de autorizații de securitate la incendiu.

Sursa foto: Pixabay