La ruși e mai rău ca la noi: Femeile, victime ale abuzurilor domestice, obligate să plătească amenda agresorului

violență domestică
Foto: Diana Zaharia

Dacă în România, aleșii poporului vor ca agresorii să participe la audierea victimelor, în Rusia, victimele violenței domestice sunt forțate să plătească amenda primită de agresorii lor.

Mai multe amendamente aduse legislației rusești, în luna februarie, au dezincriminat unele forme ale violenței domestice. Astfel, acțiunile violente îndreptate împotriva nevestei sau a copiiilor care duc la vânătăi și sângerări, dar nu și la ruperea oaselor, este pedepsită cu 15 zile de detenție sau o amendă de 30.000 de ruble (2.000 de lei) dacă nu se întâmplă de mai multe ori într-un an. Înainte, aceste abuzuri domestice erau pedepsite cu cel mult doi ani de închisoare.

”Femeile abuzate trebuie să plătească amenda agresorului, dacă bărbatul nu o face”, a povestit Marina Pisklakova-Parker, care conduce un ONG ce oferă susținere victimelor abuzurilor domestice, pentru The Guardian.

”Situația apare când familia are un cont bancar comun”, a adăugat aceasta, precizând că situația femeilor care au suferit abuzuri domestice s-a înrăutățit de la trecerea amendamentelor, iar faptul că infracțiunea este acum sancționată doar cu amendă a redus numărul femeilor care caută ajutor sau care anunță abuzurile la poliție.

”Amendamentele au trimis un mesaj femeilor că este inutil să caute ajutor, iar agresorilor că nu este nimic greșit în ceea ce fac”, a explicat Pisklakova-Parker.

Potrivit unui portal care studiază violența domestică din Rusia, peste 16 milioane de femei sunt agresate anual în cea mai întinsă țară din lume, însă doar 10 la sută dintre ele merg la poliție. Ministerul de Interne din Rusia estimează că 14.000 de femei sunt ucise în urma agresiunilor domestice în fiecare an.

Susținătorii amendamentelor, pe de altă parte, spun că ele sunt menite să apere tradițiile Rusiei și să promoveze familia ca o instituție sacră.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.