La pelirinajul de Sfânta Parascheva nu va fi interzisă atingerea moaștelor: „Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea aşa cum simte”

FOTO: fietzfotos/Pixabay.com
FOTO: fietzfotos/Pixabay.com

Pelirinajul de Sfânta Parascheva se va ține, chiar dacă în ultima perioadă numărul de cazuri noi de coronavirus raportat zilinic a trecut de 2.000, iar Iașul printre județele cel mai afectate. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au spus că vor fi luate măsuri speciale, iar speranța lor este ca oamenii să asculte îndemnul și să vină mai din timp, mai ales că moaștele vor fi scoase și amplasate pe baldachin încă de joi, 8 octombrie.

Potrivit Ziarul de Iași, Mitropolia a luat decizia ca pelerinii să intre și să stea la rând în șir indian, chiar dacă sunt din aceeași familie, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară impuse de autorități.

Unul dintre obiceiurile multora dintre enoriași este acela de a trece diverse obiecte peste raclă pe care le aduc special, precum batiste, prosoape, haine sau chiar covoare. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că racla este curățată periodic și că sunt pregătiți să ia „cele mai bune măsuri”.

„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru Ziarul de Iași.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.