Text scris de: Raluca Mefa
Premiera spectacolului La Fanciulla del West va avea loc sâmbătă, 7 mai de la ora 18:30 în Sala Mare a Operei Naționale Cluj-Napoca. Elementul care face această reprezentație inedită este caracterul său exclusivist, fiind cântată foarte rar în România. În plus, spectacolul în sine este senzațional, de la decorul și costumele impresionante, povestea fiind plasată în Vestul Sălbatic american, până la distribuția aparte, ce îi cuprinde pe soprana invitată, Valentina Boi, tenorul Hector Lopez și baritonul Florin Estefan.
La conferința de presă a fost prezent și regizorul Rareș Trifan, designer-ul de costume Ovidiu Pop și directorul artistic al Operei Naționale Cluj-Napoca, David Crescenzi.
Florin Estefan, managerul general al Operei Naționale Cluj-Napoca, va juca rolul șerifului Jack Rance. Acesta a declarat că punerea în scenă a spectacolului „La Fanciulla del West” este o mare bucurie deoarece este prima premieră de după pandemie și este și una îndrăzneață. Florin Estefan recunoaște faptul că este un titlu complicat, atât muzical, cât și regizoral deoarece sunt foarte multe personaje. Datorită parteneriatului dintre Opera Națională Cluj-Napoca și Academia Națională de Muzică vor participa la reprezentație atât studenți, cât și soliști din cadrul ultimei instituții.
Regizorul Rareș Trifan a explicat de motivul pentru care personajul feminin a fost situat pe primul plan. Acesta susține că acest fapt a fost facilitat de curentul „femme du siecle”, al femeii moderne de care era influențat marele compozitor Giacomo Puccini când a produs această piesă, în 1910. Compozitorul reprezentând anterior în operele sale femeia ca personaj dependent de influența masculină, a dorit în cazul „La Faciulla del West” să prezinte protagonista într-o altă lumină, ca femeie modernă din Vestul Sălbatic din perioada „Goanei după aur”. Personajul Minnie este o femeie independentă, deține barul Polka, locul în care se petrece primul act, călărește, trage cu arma, îi ține piept șerifului și este educată. Puccini a reușit să reprezinte foarte realist femeia din Vestul Sălbatic, care era de altfel puternică, curajoasă, independentă, și care a avut un rol bine definit în peisajul social al acelor vremuri. În plus, regizorul susține că oportunitatea de a vizita America și de a explora mediul și peisajele regăsite în operă, l-au ajutat să înțeleagă mai bine experiența californiană și să o pună în scenă.
Cât despre elementul inovativ pe care îl aduce „La Faciulla del West” față de celelalte opere pucciniene, directorul artistic al Operei, David Crescenzi, afirmă că aceasta este foarte complexă din punct de vedere muzical, compozitorul dorind să experimenteze cu instrumentele pe care le-a introdus pentru a transpune cât mai mult atmosfera americană. Costumele, de altfel sunt inedite, fiind creațiile talentatului designer Ovidiu Pop, care a declarat că sunt realizate din materiale naturale, în special bumbac și in, după croiul perioadei respective. Aceasta recunoaște că realizarea costumelor a fost o provocare deoarece este un proiect de anvergură. Colecția vestimentară realizată numără în total 60 de piese. Atenția la fiecare detaliu nu lipsește transmițând întocmai atmosfera și specificul locului.
Invitata operei, soprana italiană Valentina Boi, debutează în rolul complex al lui Minnie în Cluj-Napoca. Aceasta se declară încântată să joace acest rol, deoarece este emblematic pentru a reprezenta puterea femeilor care sunt capabile să se sacrifice pentru iubire, precum Tosca, protagonista din opera pucciniană omonimă. De asemenea, tenorul Hector Lopez, de origine mexicană, joacă în rolul controversat al banditului Dick Johnson și afirmă că a fost prins de acest personaj pe care îl vede ca pe un „conglomerat de mai multe personaje”. Mai mult, Lopez afirmă că rădăcinile sale mexicane l-au ajutat în înțelegerea operei și în interpretarea rolului său.
Premiera operei „La Faciulla del West”, de Giacomo Puccini la Opera Națională din Cluj-Napoca în regia lui Rareș Trifan se anunță a fi un spectacol de mare succes, cu multe elemente inedite, de la decorul uimitor, la costume și reprezentația distribuției, în care se regăsesc eforturile susținute ale colectivului instituției.