La doar 16 ani, înotătorul român David Popovici s-a calificat în prima sa finală olimpică

Foto: Comitetul Olimpic si Sportiv Roman / Facebook

Cu toate că proba de 200 de metri liber nu este preferata sa, tânărul înotător David Popovici a reușit să se califice în finala de la Jocurile Olimpice de la Tokyo cu al șaptelea timp.

După ce a obținut al patrulea cel mai bun timp în serii, David Popovici a terminat pe locul doi în semifinale, cu timpul 1:45,68. În finală, adolescentul din România, aflat în mare formă, va înota pe culoarul numărul 1.

Favoriți la aur sunt britanicul Duncan Scott, singurul care a coborât sub timpul de 1 minut și 45 de secunde în semifinale, și americanul Kieran Smith.

Recordul olimpic al probei în aparține americanului Michael Phelps, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor, cu 1 minut 42,96, stabilit la Beijing, în 2008, în timp ce recordul mondial este deținut de neamțul Paul Biedermann, cu 1 minut și 42 de secunde.

Finala la 200 de metri liber se va disputa marți dimineața, de la ora 4:43.

Și Robert Glință (24 de ani), campionul european al probei de 100 de metri spate, a reușit să se strecoare în finala de la Tokyo, cu al optulea timp.

Glință a prins finala, unde va înota pe culoarul 7, având doar o sutime de secundă avans față de alți doi înotători: japonezul Ryosuke Irie și americanul Hunter Armstrong.

Glință s-a calificat cu timpul de 53,20 secunde, fiind mai rapid în semifinale decât în serii.

Cel mai bune performanțe în semifinale au fost obținute de americanul Ryan Murphy (52,24 secunde) și de rusul Kliment Kolesnikov (52,29 secunde).

Murphy este campionul olimpic în exercițiu și deținătorul recordului mondial, stabilit la Rio de Janeiro, în 2016: 51,85 de secunde.

Și finala lui Robert Glință are loc marți, 27 iulie, de la ora 4:59, ora României.