La ce Universitate din România primești diplomă de ”inginer dezastre”

universitatea babeș bolyai
Biblioteca Universității Babeș-Bolyai. Foto: news.ubbcluj.ro

Studenții Facultății de Știință și Ingineria Mediului vor învăța cum să conducă echipe de salvare în caz de dezastre, cu ajutorul unor dispozitive de ultimă generație.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca vrea să introducă o nouă specializare: ingineria dezastrelor, scrie Digi 24.

Viitorii specialiști în ingineria dezastrelor vor fi pregătiți în domenii precum chimie, inginerie, asistență medicală, securitate civilă și infrastructură.

”Este foarte mare nevoie. Acestă zonă a fost acoperită mai mult în zona militară. Începând de la identificarea hazardurilor, analiza riscurilor, efectuarea planurilor de urgenţă, planurilor de evacuare. A managementului unor tabere de refugiaţi, de sinistraţi, spre exemplu”, a explicat Alexandru Ozunu, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului la Universitatea Babeș-Bolyai, pentru sursa citată.

Studenții vor face practică în noul Institut de Cercetare pentru Managementul Dezastrelor, singurul de acest fel din România. Aici au fost amenajate laboratoare și există toate cele necesare în cazul unei intervenții, printre care o barcă pneumatică, o autospecială și un cort de decontaminare, cât și un sistem de detectare a persoanelor aflate sub dărâmături.

Proiectul își dorește atât instruirea personalului pentru instituții publice, cât și a voluntarilor pentru operațiuni de salvare.

Înființarea Institutului de Cercetări pentru Sustenabilitate şi Managementul Dezastrelor a costat aproximativ 12 milioane de euro, bani atrași din fonduri europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în depozite din străinătate. Salariile ajung la 1.900 de euro, se poate merge în cuplu
Fenomenul Eșelnița. Satul în care oamenii au descoperit bucuria de a ajuta
Mobila pictată în Transilvania a ajuns în toată lumea: transformă o casă banală într-un muzeu