La ce servicii medicale noi au dreptul românii asigurați

Servicii medicale noi pentru românii asigurați. Foto: Pixabay

Românii care au asigurare medicală vor beneficia de unele servicii în plus, potrivit noului contract-cadru de asistență medicală pe 2018, care a intrat în vigoare la 1 aprilie.

Astfel, românii vor putea să îşi ridice reţeta de medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară şi nu doar de la cele aflate în judeţul de care aparţin, cât și să își facă investigații la oricare furnizor de profil din țară, indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care are contract.

Noul contract-cadru de asistență medicală pentru anul 2018 prevede că românii care au nevoie de proteze pentru genunchi, proteze auditive sau alte dispozitive medicale vor putea trimite documentele necesare prin poştă, către casa de asigurări de care aparţin, nefiind obligați să se prezinte pentru depunerea dosarului.

O problemă birocratică este eliminată și pentru pacienții cu cancer, care nu vor mai fi nevoiţi să aibă asupra lor un bilet de internare pentru spitalizare continuă.

Medicii de familie vor fi nevoiți să lucreze 35 de ore pe săptămână și cel puțin cinci zile din șapte, se mai arată în documentul care a intrat în vigoare la 1 aprilie.

Mai multe medicamente compensate și gratuite

Românii vor avea acces la o listă mai amplă de medicamente compensate și gratuite, iar tensiunea arterială a pacienților va putea fi monitorizată timp de 24 de ore inclusiv de către medicii de familie.

De asemenea, medicul de familie poate, potrivit documentului, să elibereze adeverințe pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj, dar și fişa sintetică pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap.

Foto: Pixabay