La alegerile prezidențiale s-ar putea vota electronic, prin corespondență

Foto: Pixabay

Autoritatea Electorală Permanentă a propus introducerea votului electronic, prin corespondență, până la alegerile prezidențiale din acest an.

Reprezentanții AEP au solicitat crearea unui grup interinstituțional în acest sens.

A existat și o întâlnire la care au participat toate părțile implicate în organizarea alegerilor, fiind prezenți responsabili ai Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Centrului Naţional Cyberint (CNC) şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Principalul motiv pentru adoptarea acestui tip de vot este comunitatea uriașă de români care se află în străinătate. Mulți românii din Diaspora au fost împiedicați să voteze atât la alegerile europarlamentare de săptămâna trecută, cât și la precedentele scrutinuri importante, în special din cauza secțiilor de vot organizate prost.

Cu toate că persoanele răspunzătoare de acest dezastru aruncă vina dintr-o parte-n alta, se pare că Autoritatea Electorală Permanentă are de gând să ia, în sfârșit, o măsură.

S-a cerut iniţierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituţional care să vizeze identificarea soluţiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic prin corespondenţă până la alegerile prezidenţiale din acest an şi a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite.