Kovesi: ”Statul are de recuperat un miliard de euro din dosarele DNA”

Laura Codruța Kovesi csm
Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a declarat că statul român are de recuperat aproximativ un miliard de euro, în urma deciziilor definitive luate în cele aproape o mie de dosare instrumentate de instituția pe care o conduce.

Laura Kovesi a completat că în cazul hotărârilor judecătoreşti, care au putere de lege, procentul de executare nu depăşeşte, însă, 10%. Recuperarea prejudiciului cade în sarcina altor instituţii, precum ministerul Finanţelor, ce au competenţe în a pune în executare aceste hotărâri.

Judecătorii au dat sentințe definitive și au dispus confiscări de peste un miliard de euro.

„Acești bani trebuie să intre în bugetul statului în urma investigațiilor realizate de DNA. Trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri, câte sunt executate. Să ne imaginăm ce s-ar face în România cu un miliard de euro, bani care ar trebui confiscați”, a declarat procurorul-șef al DNA.

”În intervenţiile noastre publice din ultimii ani am insistat mereu pe necesitatea prevenirii faptelor de corupţie şi am spus că lupta împotriva corupţiei nu trebuie să însemne doar arestări, inculpări şi condamnări în dosarele DNA, ci investigaţiile penale trebuie dublate de măsuri preventive. Rezultatele noastre demonstrează că, în lipsa unor măsuri clare de prevenire, corupţia în instituţiile publice s-a manifestat prin aceleaşi acţiuni repetitive. Dacă celelalte instituţii ale statului nu schimbă unele proceduri, nu introduc mecanisme de prevenire şi control atunci cetăţenii vor fi în continuare afectaţi de corupţie”, a mai precizat Lara Codruța Kovesi.

Șefa DNA a spus că mai mult de jumătate din activitatea instituției pe care o conduce este reprezentată de investigarea faptelor de abuz în serviciu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.