Kovesi e sprijinită de cel mai mare grup din Parlamentul European

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a anunțat, prin vocea vicepreședintelui Esteban Gonzales Pons, că o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

„Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că abordarea politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”, a spus Esteban Gonzalez Pons, vicepreședinte al Grupului PPE, potrivit Hotnews.ro.

Laura Codruța Kovesi este prima în cursa pentru funcția de șef al Parchetului European, după interviul susținut în fața unui juriu de specialiști în drept ai UE. Juriul a avut misiunea de a întocmi o listă scurtă de trei candidați agreați pentru această funcție.

Alături de fosta șefă DNA mai sunt în cursă Francois Bohnert din Franța și Andres Ritter din Germania.

Juriul a trimis lista scurtă președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, dar și ministrului de Justiție din România, Tudorel Toader. Acesta a primit cele trei nume pentru că România deține președinția UE.

Urmează audierile celor trei în Parlamentul European și în Consiliul Uniunii Europene, pe 19 și 20 februarie. Parlamentul European și Consiliul urmează să numească șeful Parchetului European de comun acord, cu majoritate simplă.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că își va informa omologii din UE despre așa-zisele abuzuri comise de Laura Codruța Kovesi în funcția pe care a deținut-o la DNA.

„Cred că membrii comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruța Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept.

În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar”, a declarat Tudorel Toader, în urmă cu două săptămâni.

Parchetul European se va ocupa de anchetarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Vor fi urmărite infracțiunile de corupție transfrontaliere, spălarea banilor sau fraudă fiscală, în care prejudiciile sunt de peste 10 milioane de euro. Procurorul-șef european va avea un mandat de 7 ani și nu poate fi reînnoit.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.