Kovesi e prima după interviurile pentru șefia Parchetului European

FOTO: Captură ProTV
Laura Codruța Kovesi FOTO: Captură ProTV

Laura Codruța Kovesi este prima în cursa pentru funcția de șef al Parchetului European, după interviul susținut în fața unui juriu de specialiști în drept ai UE. Juriul a avut misiunea de a întocmi o listă scurtă de trei candidați agreați pentru această funcție.

Alături de fosta șefă DNA mai sunt în cursă Francois Bohnert din Franța și Andres Ritter din Germania.

Juriul a trimis lista scurtă președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, dar și ministrului de Justiție din România, Tudorel Toader. Acesta a primit cele trei nume având în vedere că România deține președinția UE.

Urmează audierile celor trei în Parlamentul European și în Consiliul Uniunii Europene, pe 19 și 20 februarie. Parlamentul European și Consiliul urmează să numească șeful Parchetului European de comun acord, cu majoritate simplă.

Toader a evaluat deja

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că își va informa omologii din UE despre așa-zisele abuzuri comise de Laura Codruța Kovesi în funcția pe care a deținut-o la DNA.

„Cred că membrii comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruța Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimebtul statului de drept.

În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar.

Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de Justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție fiecărui ministru de Justiție”, a declarat Tudorel Toader, pentru stiripesurse.ro.

Reacție din opoziție

USR a anunțat că va transmite europarlamentarilor și grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susținere a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru postul de procuror-șef european.

„Selecția Laurei Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă cu trei nume pentru postul de procuror european ce va ajunge la vot în Parlamentul European este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică”, scrie în comunicatul de presă al USR.

Parchetul European se va ocupa de anchetarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Vor fi urmărite infracțiunile de corupție transfrontaliere, spălarea banilor sau fraudă fiscală, în care prejudiciile sunt de peste 10 milioane de euro. Procurorul-șef european va avea un mandat de 7 ani și nu poate fi reînnoit.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.