Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru șefia Parchetului European

Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro
Laura Codruț Kovesi FOTO: Adevarul.ro

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că Laura Codruța Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european.

Kovesi a primit 17 voturi „pentru” din 22. Cele cinci state care nu sunt încă membre ale Parchetului European, însă se pot alătura oricând, sunt Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca.

Președintele PNL spune că „este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi”.

„Este un succes cu atât mai important, în condițiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă și toxică de fake-news.

În același timp, este o palmă imensă primită de Guvernul Dăncilă din partea statelor europene. Mesajul transmis Guvernului PSD este că pozițiile pe care le adoptă nu sunt luate în seamă, nu sunt în concordanță cu abordările europene. Actualul Guvern este căzut în irelevanță și nu poate obține nimic bun pentru România”, a transmis liderul PNL, printr-un comunicat de presă.

Viorica Dăncilă i-a cerut reprezentantei României în Consiliul UE, Luminița Odobescu, să voteze împotriva Laurei Codruța Kovesi, iar Iohannis să voteze „pentru”.

„Am spus și repet acest lucru. Nu susținem un mandat pentru Laura Codruța Kovesi. Nu susținem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească, atunci când există suspiciuni asupra unui om, indiferent de funcția pe care o ocupă, trebuie să lămurească aceste lucruri și pe urmă să ocupe această funcție. Îmi mențin poziția pe care am avut-o. Am văzut că o anumită persoană a venit în spațiul public cu această informație care nu îi face cinste.

Mai mult, este o persoană care a numit-o pe Kovesi și acum îi acuză pe alții de ceea ce a făcut domnia sa. Neg categoric acest lucru. Eu nu fac astfel de târguri, de trocuri politice. Nu s-a pus problema unei asemenea înțelegeri, singurele mele negocieri sunt în favoarea României. Cei care fac astfel de acuzații, pentru buna informare din spațiul public, trebuie să vii și cu dovezi în acest sens dacă vrei să fii o persoană respectată”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.