Klaus Iohannis va fi primit de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham

Regina Elisabeta a II-a conduce Marea Britanie de 63 de ani, dar este departe de a fi cel mai
Regina Elisabeta a II-a conduce Marea Britanie de 63 de ani, dar este departe de a fi cel mai "longeviv" monarh european (Wikimedia Commons)

Proaspăt reales președinte al României, Klaus Iohannis, își începe al doilea mandat cu o vizită în Regatul Unit, cu ocazia reuniunii NATO.

Iohannis va fi primit, alături de ceilalți șefi de stat și de guvern participanți la eveniment, printre care se numără și Donald Trump, de către Regina Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham.

Regina Angliei își va primi invitații începând cu ora 20:00.

O oră și jumătate mai târziu, președintele va participa la o recepție informală oferită de prim-ministrul Regatului, Boris Johnson.

Reuniunea NATO are loc în 4 decembrie, la Watford.

Este un moment aniversar pentru alianța nord-atlantică. NATO, care acum are 29 de membri, a fost fondată în urmă cu 70 de ani.

Discuțiile sunt umbrite de conflictul declarațiilor dintre Franța și Turcia, care se ceartă pe bani. După ce președintele francez Emmanuel Macron a descris NATO ca fiind ”în moarte cerebrală”, partea turcă a răspuns cu acuzații mai personale la adresa liderului din Hexagon.

Dintre toate țările membre NATO, doar opt dintre ele, printre care și România, investesc mai mult de 2% din PIB pentru apărare.