Klaus Iohannis s-a decis în cazul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut la Cotroceni o declarație de presă și a anunțat că nu dă curs solicitării ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Nu voi da curs propunerii ministrului Justiției de revocare a doamnei Kovesi, procuror șef al DNA”, a declarat Iohannis.

La jumătatea lunii februarie, președintele Iohannis spunea că nu vedete motive de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Asta cu revocarea constat că e o procupare intensă în spaţiul public. Momentan nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. În acest caz, domnul ministru al Justiţiei ar veni extrem, extrem de bine documentat dacă ar face o astfel de propunere.

Acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat că nu a existat niciun control la DNA în afara celui din vara anulu trecut, nu a existat nicio discuţie la nivelul DNA, m-ar surprinde ca cvasi-peste noapte să apară motive serioase şi bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.

Apoi, pe 27 februarie, secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să respingă cererea de revocare a șefei DNA, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Decizia a fost luată cu șase voturi pentru aviz negativ și unul împotrivă. Singurul vot împotriva avizului negativ a fost cel al ministrului Justiției, Tudorel Toader.

„Am decis respingerea solicitării ministrului Justiției cu privire la posibilitatea revocării din funcție a procurorului-șef al DNA. În zilele următoare, hotărârea va fi transmisă decidenților. Motivarea va fi una amplă, asumată și în mod categoric una de ordin tehnic”, a spus vicepreședintele CSM Codruț Olaru.