Klaus Iohannis, prima reacție după revocarea lui Kovesi

scrisoare deschisă către klaus iohannis
Foto: Facebook

Aflat la summitul NATO, care are loc miercuri, 11 iulie, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat pentru jurnaliștii prezenți că el nu și-a schimbat părerea despre DNA și că va susține în continuare activitatea procurorilor anticorupție, chiar dacă a revocat-o din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

„Cred că vă amintiți, sper să vă amintiți, și îmi face plăcere s-o spun cu voce tare. Eu respect statul de drept, respect Constituția, și aceste lucruri nu le spun de complezență sau de slogan. Eu îmi doresc pentru România o întărire a statului de drept, o întărire a democrației. Calea românească trebuie să fie calea democrației consolidate, care se bazează pe valorile noastre, pe care se bazează și NATO și Uniunea Europeană. De aceea suntem aici, nu suntem musafiri. Noi suntem aici membri cu drepturi depline. Calea românească este calea valorilor democratice și a statului de drept”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a menționat că își dorește pentru țara sa o întărire a statului de drept: “Și atunci este evident că primul om în stat este primul care respectă statul de drept, primul care respectă deciziile Curții Constituționale. Drept pentru care am pus în aplicare decizia Curții Constituționale. Niciun moment nu a fost o opțiune pentru mine să nu respect Constituția, să nu respect statul de drept, dimpotrivă. Eu îmi doresc ca acest pas pe care l-am făcut să fie înțeles ca și un pas în supremul respect pentru Constituție”.

Klaus Iohannis: „DNA trebuie și va merge mai departe”

„Însă, dacă am ajuns la această temă, vreau să fie foarte, foarte clar un alt lucru. Dacă cineva acuma se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă. Deci lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte. Știți foarte bine că eu m-am exprimat în repetate rânduri despre performanțele DNA-ului. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe. Deci lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe”, a mai spus el.

Totodată, el a ținut să precizeze că nu și-a schimbat părerea despre DNA: „Iar acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea mea personală despre activitatea DNA și inclusiv activitatea doamnei Kovesi. Au făcut treabă foarte bună, sunt oameni foarte bine pregătiți. Această activitate trebuie apreciată și eu am sprijinit-o tot timpul. Și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anti-corupție”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.