Klaus Iohannis: „Nu vă lăsați descurajați! Societatea trebuie să fie vie”

scrisoare deschisă către klaus iohannis
Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis a susținut la ora 18.00 o declarație de presă cu privire la protestul anti-PSD reprimat violent de Jandarmerie în data de 10 august.

„România înregistrează o stare gravă de tulburare. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și lovituri date cu excel de zel. Mulți oameni din diaspora au partipat la aceste manifestații. Nu au fost nici aduși cu autocarele de partide, nici plătiți. Au venit din proprie inițiativă, revoltați de modul în care PSD legiferează”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a mai spus că “aceste demonstrații au fost eminamente pașnice, cu excepția unor agitatori care nu pot fi asociați” cu participanții obișnuiți.

„Protestele de sâmbătă au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă. Românii știu să fie activi, civici și corecți. Toți cei care ies în stradă au o voce legitimă. Violența și reprimarea brutală a manifestanților nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, atacarea femeilor și copiilor sunt de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovați trebuie identificați și pedepsiți”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a mai spus că „soluția aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestația”, în loc să fie eliminați cei violenți, „nu poate fi justificată”: „Intervenția jandarmilor a fost puternic disproporționată în raport cu marea majoritate a celor din piață”.

Klaus Iohannis: „Au trecut deja 3 zile și nu există niciun vinovat”

Klaus Iohannis a declarat că el „condamnă la fel de ferm actele violente ale celor care au instigat și atacat jandarmii”.

În ceea ce privește reacția autorităților după violențele de vineri, președintele a precizat că explicațiile ministrului de Interne și ale șefilor Jandarmeriei i se par „extrem de subțiri”: „Au trecut deja 3 zile și nu există niciun vinovat pentru vineri. Trebuie aflat adevarul și responsabilii trași la răspundere. Violența împotriva manifestanților pașnici este caracteristică regimurilor autoritare, nu României de astăzi. Suntem martorii unui guvern care se preface că nu aude revolta oamenilor. Ne aflăm într-un moment de cotitură, de criză socială acută”.

Klaus Iohannis a mai afirmat că se încearcă înăbușirea vocilor care se opun întoarcerii în timp a României: „Nu cumva cei care vor să îngenuncheze lupta împotriva justiției și-au dorit o diversiune ca să distragă atenția de la această problemă? Avem acum și o componentă represivă care ridică semne serioase de întrebare cu privire la ce are de gând acest guvern cu România”.

Președintele a declarat că face un apel la membrii PSD sa ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă faptul că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor.

De asemenea, el a făcut un apel către societatea civilă: „Nu vă lăsați descurajați de această situație. E foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă. Nu e un apel la revoltă, ci la responsabilitate și implicare”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.