Klaus Iohannis ne liniștește: ”Totul e pregătit ca la carte”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după o vizită efectuată la Institutul Cantacuzino, că planul de vaccinare al României este bine pus la punct și va începe imediat după Crăciun.

Iohannis a adăugat că speră ca până la vara anului viitor ”să scăpăm de pandemie”, după ce a vizitat centrul de vaccinare.

”S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă, s-a realizat un flux pentru vaccin, pentru personal, totul ca la carte. Acest container este o mostră, dar care poate fi replicată rapid de centrul de vaccinare în container, care poate fi folosit în zonele unde nu există altă posibilitate”, a transmis șeful statului.

”Totul este organizat nu teoretic, ci practic. Lucrurile vor funcționa și imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare”, a mai spus președintele.

Iohannis a adăugat că primele tranșe consistente de vaccin, pe lângă cea simbolică de 10.000 de doze ce va fi distribuită în acest an, vor începe să ajungă în țară în anul 2021.

”În prima etapă, va fi vaccinat tot personalul medical. În a doua etapă va fi vaccinat personalul esențial și noi credem în martie, aprilie, mai este faza când va fi vaccinată populația generală”, a continuat destul de vag președintele.

Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune, toate sunt autorizate la cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente, adică își fac efectul. Toate sunt sigure”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Centrul național de primire și stocare a dozelor de vaccin este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, însă vor exista și 6 centre regionale de stocare a vaccinului, la cele șase spitale militare din țară.