Klaus Iohannis, mesaj către români: „Viitorul ni-l construim printr-un act de voință”

klaus iohannis
Klaus Iohannis spune că suspiciunea ne-a făcut să vedem adversari acolo unde puteam găsi parteneri. Foto: Pagina de Facebook

Președintele ales Klaus Iohannis a declarat astăzi, într-un discurs susținut la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale, că la aproape 100 de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naționale legate de „locul ei în Europa și în lume”.

„În perspectiva aniversării a o sută de ani de la Marea Unire, România trebuie să aibă obiective naționale. Obiective naționale legate de locul ei în Europa și în lume, obiective legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor între regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructură, obiective naționale legate de educație, obiective naționale legate de reformarea instituțiilor publice, care servesc cetățenii. Aniversarea a o sută de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci și cu etape deja parcurse în atingerea lor”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de agerpres.ro.

Președintele ales a subliniat că pentru atingerea acestor obiective e nevoie, înainte de toate, de redescoperirea încrederii: „Suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranța, ne-au îndepărtat unii de alții mai ales în ultimii ani. Ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au făcut să stăm deoparte acolo unde puteam fi implicați, ne-au făcut să fim rezervați acolo unde puteam construi, ne-au făcut să lucrăm singuri fiecare acolo puteam lucra, de fapt, în echipă”.

El a subliniat că fără redescoperirea și reconstrucția încrederii, se vor repeta la nesfârșit aceleași experiențe.

Iohannis a apreciat că provocările care stau în fața noastră astăzi sunt de altă natură decât cele din trecut, dar nu mai puțin dificile: „Națiunea română va fi puternică prin unitatea ei, națiunea română va fi puternică prin refacerea încrederii, iar fiecare dintre noi are un rol în această construcție”.

Klaus Iohannis: „Am arătat întregii lumi că prețuim valorile democrației”

Președintele ales a arătat că partidele politice trebuie să înțeleagă faptul că, indiferent de competițiile pe care le dau o dată la patru ani, au datoria de a-i reprezenta pe cetățeni. El a afirmat că oamenii politici au datoria de a privi în primul rând spre obiectivele naționale.

„Obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapă nu înseamnă nimic fără obiectivele pe termen lung”, a menționat Iohannis. El a adăugat că „viitorul nu ni-l construim în funcție de circumstanțe, ci printr-un act de voință”.

El a spus că, în calitate de președinte al României, își propune să redescopere împreună cu cetățenii ideea de unitate națională: „Suntem astăzi o națiune de cetățeni care a arătat în fața întregii lumi că prețuiește valorile democrației, are curaj și că își dorește o schimbare”.

Klaus Iohannis a mai spus că 1 Decembrie este nu doar Ziua Națională a României și celebrarea unui moment istoric, ci este „ziua simbolică în care se cuvine să reflectăm an de an asupra idealului de unitate națională”. „La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate națională, dar cu alte semnificații”, a conchis el.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.