Iohannis: “PSD a îmbrobodit poporul cu un program lapte și miere. Dar a urmat altceva”

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut astăzi o declarație de presă în care a anunțat că legile justiției adoptate de Parlament conțin și acum, în momentul în care au ajuns la promulgare, prevederi neconstituționale, motiv pentru care a decis să trimită întregul pachet de legi înapoi la Curtea Constituțională și să sesizeze Comisia de la Veneția.

„Pachetul legislativ de modificare a legislației juridice nu corespunde unui stat de drept. Am decis să trimit întregul pachet înapoi la CCR și în paralel să sesizez Comisia de la Veneția. Fac un apel către Curtea Constituțională de a nu se grăbi. Sunt convins că judecătorii CCR își respectă statutul de apărători ai democrației”, a declarat Iohannis.

„După ce Curtea se va exprima în privința acestor chestiuni voi face o nouă analiză a legilor și voi decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare”, a continuat el.

Klaus Iohannis a mai acuzat PSD că a pornit un asalt împotriva justiției din România: „PSD-ul a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte și miere. Și au câștigat alegerile și au ajuns la guvernare. Dar a urmat cu totul altceva. A început asaltul împotriva justiției din partea PSD. La început de 2017 au venit cu acea infamă Ordonanță 13 a Guvernului. Sute de mii de români de bună credință au protestat atunci în stradă. Asaltul s-a mutat în Parlament. Iar rezultatul demersului parlamentar a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi”.

„Reforma justiției este în continuare contestată de asociațiile profesionale ale magistraților și trezește mari îngrijorări ale partenerilor externi. Nu putem să asistăm pasivi la o rescriere din mers a Constituției. Întregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament, atenție!, într-o săptămână, și apoi a fost nevoie de 4 luni și 3 decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi”, a adăugat președintele.

Pachetul legislativ la care a făcut referire Klaus Iohannis include:

– Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților
– Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM
– Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară

„Ele vor ajunge pe rând la promulgare. Constat că ele nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituțional intern și nici standardelor europene în materie. Unele prevederi contravin în continuare Constituției”, a mai spus Iohannis, și a completat că „sunt create structuri menite să timoreze magistrații” și că Ministerul Justiției obține mai multă putere „în detrimentul CSM”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.