Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să facă guvernul

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

După consultările pe care le-a avut prin teleconferință cu liderii partidelor, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să conducă guvernul.

„Am finalizat runda de consultări cu partidele parlamentare. Am făcut aceste consultări sub formă de teleconferință. Toate abordările politicienilor au fost consistente, mature și constructive. Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație foarte specială, de criză în care nu e loc de răfuieli politice ci de soluții și foarte urgent”, a declarat președintele Klaus Iohannis, de la Cotroceni.

Președintele a spus că a fost singura propunere pe care a primit-o de la partide.

„Avem în momentul de față un guvern în funcțiune, Guvernul Orban, care a lucrat foarte serios de la învestire și până acum. Acest guvern a lucrat foarte bine de când a început criza generată de coronavirus. Avem relativ puține cazuri de infecție și ne dorim să gestionăm criza eficient și în continuare.

Este imposibil de imaginat ca în timpul acestei lupte, unde noi formăm o echipă serioasă, să schimbăm totul peste noapte, atunci nimic nu ar mai funcționa. Singura propunere primită e Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de premier. Am promisiuni de la toate partidele că se vor implica pentru a trece cu mare celeritate peste procedurile parlamentare. Posibil deja mâine să avem votul de învestire.

Mă aștept de la toți politicienii să fie parte a acestui efort comun de finalizare a acestei crize, pentru a ne putea concentra 100% pe combaterea infecțiilor cu curonavirus”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Deocamdată nu e clar cum se vor desfășura votul și audierile miniștrilor. Ludovic Orban a anunțat că se afla în izolare, după ce senatorul PNL Vergil Chițac a fost confirmat cu noul coronavirus.

„Nu așteptăm ancheta epidemiologică. Am solicitat ministrului Sănătății să creeze rapid un mecanism de anchetă epidemiologică pentru toți colegii. Li se vor preleva probe pentru a fi diagnosticați. În ce mă privește pe mine, mă voi izola la Vila Lac 1, unde vom exercita atribuțiile”, a spus Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.