Klaus Iohannis, înainte de videoconferința cu liderii UE: ”Voi susține crearea unui fond comun de redresare economică”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat planurile înaintea discuției de astăzi cu ceilalți lideri europeni, pe tema strategiei de redresare economică a Uniunii după criza provocată de coronavirus.

”Din păcate am depășit azi numărul de 10.000 de persoane infectate cu COVID-19 (…). Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent al epidemiei și trebuie să continuăm să respectăm cu strictețe, aș spune cu sfințenie, măsurile de igienă și distanțare socială”, a declarat Iohannis în mesajul televizat de astăzi, adăugând că este mult prea devreme să lăsăm garda jos, dar și că există un ”risc major ca epidemia să reapară”, multe țări fiind încă la început de epidemie.

Șeful statului a trecut apoi la subiectul discursului său, propunerile sale pentru planul de salvare economică ce va fi decis la nivel european.

”Eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun, european”, a spus președintele Klaus Iohannis înaintea videoconferinței cu liderii Consiliului European și al Comisiei Europene, în care se vor discuta direcțiile de acțiune ale planului de salvare economică.

”Avem nevoie de o foaie de parcurs, iar România susține acest lucru”, a spus președintele.

”Voi susține crearea unui fond de redresare economică, un fond de sprijin comun, disponibil tuturor statelor membre. Acest instrument trebuie să fie complementar finanțării din viitorul buget al Uniunii și să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale din interiorul fiecărui stat”, a declarat Iohannis.

Președintele a adăugat că va susține politicile de coeziune și de agricultură, precizând că este ”convins că cea mai bună cale de a reuși să limităm efectele negative ale pandemiei are la bază un efort comun al tuturor țărilor membre”.

Iohannis a mai spus că România a primit deja 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, jumătate din fonduri fiind destinate sprijinirii companiilor afectate de pandemie, iar restul pentru plata șomajului tehnic și a achiziționării de echipamente medicale.