Klaus Iohannis îi cere demisia Vioricăi Dăncilă: ”Nu face față poziției de prim-ministru. Îi retrag încrederea”

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut public demisia premierului Viorica Dăncilă, retrăgându-i acesteia încrederea pe care i-a acordat-o în urmă cu trei luni.

Președintele ar fi trebuit să aibă o întâlnire cu Viorica Dăncilă astăzi, pe tema ”animozității” dintre Guvern și BNR, însă premierul a refuzat invitația, într-un gest fără precedent în relația dintre Președinție și Executiv.

”Calitatea principală a Băncii Naționale este independența ei față de politică, față de Guvern. PSD chestionează această independență. Acest lucru s-a putut vedea în declarațiile unor personaje din conducerea PSD. Mă îngrijorează acest lucru. BNR nu poate fi acaparat politic de PSD”, a declarat Klaus Iohannis de la Cotroceni.

”Doamna Dăncilă nu a înțeles că am dorit să mediez o discuție”, a mai spus președintele.

Iohannis a comentat și manevrele Guvernului în ceea ce privește politica externă, fără să fie consultat.

”Săptămâna trecută, în Guvern s-a discutat un document secret în privința politicii externe. O mare greșeală. Președintele nu a fost consultat, deși în Constituție se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, de o colaborare instituțională între premier și președinte. Aceste nevoi ale statului nu au fost înțelese de doamna Dăncilă”, a mai spus președintele.

”Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid. Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face față poziției de prim-ministru al României și transformă guvernul într-o vulnerabilitate națională. Solicit public demisia premierului Dăncilă”, a conchis Klaus Iohannis.

Potrivit Constituției, președintele nu poate demite premierul. Viorica Dăncilă poate fi demisă doar de Parlament.

Viorica Dăncilă nu mai merge la Cotroceni. Iohannis anunță declarații

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.