Klaus Iohannis a fost la Guvern

15:36. „Participarea mea la ședința de Guvern are loc în virtutea atribuțiilor conferite președintelui României de Constituția României.

Există o decizie a Curții Constituționale încă din 2007 pe această speță, care spune foarte clar că președintele României poate să participe oricând la orice ședință de Guvern. Participarea președintelui este o formă legitimă de consultare.

Prezența președintelui la ședințele de Guvern nu poate fi limitată. Vă rog să interpretați prezența mea aici în cheia unei colaborări obligatorii între noi. Mâine vom prelua în mod simbolic președinția Consiliului Uniunii Europene de la cancelarul Austriei.

Avem multe divergențe în foarte multe domenii, însă nu ne permitem să nu colaborăm. Pentru România nicio altă variantă nu este bună. Se așteaptă de la noi poziții clare, corecte, transparente și în niciun caz nu se așteaptă o divergență între noi pe chestiunile care țin de președinția Consiliului Uniunii Europene.

Vreau să subliniez că atunci când particip la ședința de Guvern, prezidez ședința de Guvern. Decizia, dar și răspunderea, asupra punctelor în discuție aparțin Guvernului, în speță, doamnei prim-ministru”, a declarat președintele Iohannis în deschidere ședinței de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Guvern. Înaintea sa au sosit mai mulți dintre miniștri, inclusiv Eugen Teodorovici, care a fost la Parlament și a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

„Dacă domnul președinte va veni, vom face exact ceea ce prevede Constituția României”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la Parlament, unde a fost moțiunea de cenzură.

În urmă cu două zile, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la ședințele de guvern. „Am constatat din partea doamnei premier o dorință de colaborare. În repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora: voi merge la ședințele de guvern”, a spus președintele Klaus Iohannis, de la Vienna.

Întrebat despre o posibilă ordonanță de urgență pe amnistie și grațiere, șeful statului a spus că ar fi „o eroare gravă pentru România”.

Iohannis a comentat și faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, a cerut să i se facă o plângere penală pentru înaltă trădare.

„Este un demers politicianist care din capul locului este sortit eșecului. Nu poate nimeni să facă plângere penală împotriva președintelui. Pentru înaltă trădare există proceduri parlamentare complicare, nu are niciun suport. Este o fantezie a PSD-iștilor”, a mai spus Iohannis.

La începutul săptămânii, președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să-i trimită agenda de lucru a fiecărei ședințe de Guvern.

Șeful statului vrea astfel să vadă dacă și când va fi adoptată o eventuală ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea. Solicitarea președintelui vine în contextul în care mai multe voci din PSD au cerut la o întâlnire a social-democraților de duminică o ordonanță de urgență cu privire la amnistie și grațiere.

PSD, prin vocea senatorului Claudiu Manda, i-a transmis lui Klaus Iohannis că Executivul îl va anunța doar despre subiectele care au legătură cu securitatea națională și ordinea publică.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.