Klaus Iohannis, despre acumularea trupelor rusești la granița cu Ucraina: ”Suntem extrem de îngrijorați. E important să fim pe fază”

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va convoca Consiliul Suprem de Apărare a Țării, săptămâna viitoare, pentru a discuta situația militară de la granița estică a Ucrainei.

Rusia a comasat multe trupe în regiune, iar șeful statului român s-a declarat îngrijorat de această desfășurare de forțe.

”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Nu așteptăm să primim informații de la alții, noi dăm informații altora, pentru că avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut discuții cu ministrul Apărării și alte servicii. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile de acolo ne preocupă. Suntem extrem de îngrijorați”, a declarat Iohannis la o conferință de presă organizată în Delta București, cu ocazia Zilei Pământului.

”Pentru noi, în România, este extrem de importanți să fim pe fază. Suntem pe fază. O atenție sporită a NATO în zona Mării Negre. Există o strategie NATO. Îmi doresc să mergem mai departe. Înființăm centre de reziliență, de cybersecurity în România. Avem și structurile noastre care se ocupă de aceste probleme”, a mai spus președintele.

”E nevoie de o colaborare și la NATO și este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru flancul estic. Este o zonă care necesită atenția Uniunii Europene”, a adăugat Iohannis.

El a spus că situația trebuie evaluată ”militar și diplomatic”.

”Voi convoca săptămâna viitoare CSAT special pentru zona aceasta și acumularea de trupe pe granița de est a Ucrainei”, a completat Klaus Iohannis, adăugând: ”Vreau să îi asigur pe români că suntem pe fază.”