Klaus Iohannis, ”curtat” pentru funcția de președinte al Consiliului European

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Potrivit unor surse politice, numele președintelui Klaus Iohannis ar fi pe o listă scurtă a posibililor viitori șefi ai Consiliului European, poziție care va fi ocupată de polonezul Donald Tusk până în 2019.

Iohannis s-ar bucura de sprijinul mai multor oficiali europeni pentru preluarea funcției de președinte al Consiliului European, scrie Hotnews, citând surse europene.

Aministrația Prezidențială nu a luat nicio poziție când a fost consultată cu privire la această chestiune.

“Dacă Michel Barnier, negociatorul șef al Comisiei Europene pentru Brexit, va ajunge șeful Comisiei Europene în 2019, cele mai mari șanse la șefia Consiliului European le are Klaus Iohannis”, au explicat sursele citate, adăugând că funcțiile în cauză sunt de obicei negociate politic din timp iar rezultatul final al acestor negocieri politice ar putea fi cunoscut la începutul anului viitor.

Mandatul lui Donald Tusk va expira în decembrie 2019. Președintele Consiliului European are un mandat de 2 ani și jumătate, însă, de obicei, acesta se prelungește automat cu încă un mandat. Tusk conduce Consiliul European din decembrie 2014.

De obicei, dacă șeful Comisiei Europene este din țările occidentale ale UE, atunci funcția de președinte al Consiliului European merge la un reprezentant al țărilor din estul continentului.

Președinții Consiliului European se aleg dintre șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Dacă ar accepta această poziție, Iohannis nu va putea candida la un nou mandat de președinte al României.

Președintele Consiliului European acționează ca un mediator între cei 27 de președinți și premieri, rolul lui putând fi determinant pentru găsirea consensului în cele mai controversate cazuri. Și fostul președinte Traian Basescu a fost în 2014 o variantă discutată la Bruxelles pentru șefia Consiliului European, dar în cele din urmă a fost ales Donald Tusk, fost premier al Poloniei.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.