Klaus Iohannis a anunțat numele premierului: Ludovic Orban

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban, liderul PNL, să construiască noul guvern.

Klaus Iohannis a avut astăzi o nouă rundă de consultări cu PNL, USR și UDMR, cu privire la numirea noului premier.

Liderul PNL, Ludovic Orban, Dan Barna, președintele USR și Kelemen Honor, șeful UDMR, au discutat despre componența viitorului guvern și susținerea în Parlament a noului executiv. Ludovic Orban pare să fie favorit pentru funcția de prim ministru.

Pentru structura noului guvern, PNL ia în calcul comasarea mai multor ministere. Ministerul Afacerilor Externe se comasează cu Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cu cel al Românilor de pretutindeni. Ministerul Economiei se comasează cu Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul. Ministerul Mediului se comasează cu Ministerul Apelor și Pădurilor. Ministerul Educației se comasează cu Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului.

Luni, au fost la consultări cu președintele Klaus Iohannis liderii PMP, Eugen Tomac, Pro România, Victor Ponta, și ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
Victor Ponta a declarat luni seară, la Digi 24, că în cursul zilei a avut o întâlnire cu președintele Iohannis, la Cotroceni, precizând că au avut o discuție „clară și scurtă”. „Președintele urmează să facă mâine (marți – n.r.) anunțul privind primul-ministru și să vedem ce se întâmplă”, a mai spus Victor Ponta. El a precizat că nu i s-a cerut să susțină un guvern monocolor PNL și nici n-o va face.
La rândul său, Tăriceanu a declarat luni seară că ALDE nu va vota noul Executiv dacă PMP va face parte din el.
„A fost o discuție prealabilă anunțului pe care președintele urmează să îl facă mâine (marți -n.r.) în legătură cu premierul desemnat. Sigur că e firesc ca președintele, în calitatea pe care o are și în prerogativele constituționale pe care le cunoaștem, să facă aceste consultări pentru a vedea dacă propunerea pe care dorește să o facă întrunește în final suportul necesar, majoritatea, mai bine spus, necesară pentru a primi votul de învestitură, mă refer la premier, împreună cu echipa lui și programul de guvernare aferent”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24.
USR a anunțat că liderii partidului au avut luni seara o discuție pentru a stabili acțiunile partidului în perioada următoare, după trecerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, și au decis să susțină în continuare organizarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp posibil.
„USR și Alianța USR PLUS au spus constant că vom intra la guvernare doar după alegerile parlamentare anticipate sau la termen și poziția rămâne fermă: în actualul context politic orice formulă guvernamentală ar fi instabilă, incapabilă să facă reformele necesare și ar depinde de PSD – în oricare dintre formele sale parlamentare – care va deveni arbitrul oricărei strategii”, a explicat președintele USR Dan Barna, după ședința de partid.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.