Vinovat de discriminare. Iohannis, amendat de CNCD pentru folosirea cuvântului „penali”

Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe președintele Klaus Iohannis cu suma de 2.000 de lei pentru folosirea termenului „penali”, scriu jurnaliștii de la G4Media.ro.

CNCD a constatat miercuri, 9 mai, că termenul “penali” folosit de preşedintele Klaus Iohannis depăşeşte limita libertăţii de exprimare şi a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale de 2.000 de lei.

Votul în Consiliu a fost de 5 la 4.

În cazul şefei DNA, CNCD a respins plângerea pentru exprimarea “festivalul inculpaţilor”.

Ambele sesizări au fost făcute de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei) şi vizează folosirea termenului ”penali” de către preşedintele Klaus Iohannis şi a formulei “festivalul inculpaţilor” de către Laura Codruţa Kovesi, mai notează sursa citată.

Klaus Iohannis: „Niște penali fac o încercare disperată să atace DNA”

Președintele Klaus Iohannis a făcut afirmațiile legate de „penali” în timpul unei conferințe de presă din data de 15 februarie, în contextul dezvăluirilor făcute de Vlad Cosma la postul de televiziune Antena 3.

Prezent în studioul Antena 3, fostul deputat Vlad Cosma i-a acuzat pe fostul procuror de la DNA Prahova, Mircea Negulescu, și pe șeful DNA Prahova, Lucian Onea, că i-au cerut să fabrice probe pe care să le foloseasă împotriva altor inculpați, printre care și Sebastian Ghiță.

Scandalul de la DNA Prahova a fost unul dintre motivele pentru care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut demisia șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, pe motiv că în loc să investigheze dacă subalternii săi au încălcat sau nu legea, ea i-a lăudat în repetate rânduri.

„Avem – oare a câta oară? – un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții. După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”, a declarat Klaus Iohannis la acea dată.

Între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca procesul în care erau judecați Mircea și Vlad Cosma să se rejudece de la zero.

Mircea Cosma, fostul președinte al Consiliului Judeţean Prahova, fusese condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, primise cinci ani de închisoare.

Cei doi sunt acuzați de procurorii DNA că ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Modul în care a fost gestionat acest dosar de către procurorii DNA a iscat numeroase controverse, în special după ce Vlad Cosma a prezentat în luna februarie înregistrări despre care spune că îi surprind pe procurorii de la DNA Prahova în timp ce îl puneau să falsifice probe.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.