Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea care dublează alocațiile copiilor

klaus iohannis
Klaus Iohannis FOTO: presidency.ro

Președintele le-a cerut parlamentarilor să reexamineze actul normativ prin care se respingea ordonanța de urgență a Guvernului ce prevede o majorare eșalonată a alocațiilor, nu o dublare, cum susține programul legislativ întocmit de PSD.

Guvernnul a decis să mărească doar cu 20 la sută alocațiile copiilor în acest an, iar apoi să le dubleze eșalonat, până în 2022.

Președintele avertizează că o dublare a alocațiilor ar putea destabiliza economia națională, greu încercată de epidemia de coronavirus.

”Astfel, o cheltuială bugetară semnificativă pune în pericol nu doar buna funcționare a întregului sistem de protecție socială a copiilor, ci chiar capacitatea statului român și a Guvernului de a-și îndeplini rolul și atribuțiile”, spune Iohannis.

Potrivit expunerii de motive și fundamentării realizate de Guvernul României la emiterea OUG nr. 123/2020 suma totală plătită pentru acoperirea alocației de stat pentru copii a fost, în anul 2019, de 6.400.000.000 lei, iar pentru aplicarea Legii nr. 214/2019, prin care cuantumul alocației de stat s-a majorat cu 100%, s-a estimat un buget de 7.419.000.000 lei.

Şeful statului precizează că prin aplicarea prevederilor Legii nr. 14/2020, începând cu luna februarie 2020, suma estimată pentru plata acestor drepturi s-ar fi ridicat la aproximativ 14.060.359.000 lei, impactul bugetar fiind de peste 6,6 miliarde de lei.

Planul Guvernului, pe care Iohannis îl susține, este al unei creșteri eșalonate până în 2022.

”O respingere de către Parlament a acestei soluţii este de natură să îngreuneze eforturile Guvernului de a asigura disponibilităţile surselor bugetare. O estimare privind impactului bugetar al acestor majorări financiare privind alocaţiile pentru copii este în sensul unei afectări semnificative suplimentare asupra cheltuielilor bugetare până la sfârşitul anului 2020 şi pentru anul viitor”, a mai transmis Iohannis.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.