Klaus Iohannis a fost decorat cu premiul Charlemagne pentru anul 2020

Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro
Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit premiul Charlemagne pentru anul 2020. Juriul a apreciat că Iohannis a fost „un campion de excepție în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE”.

Acest premiu este acord în fiecare an de orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru cei care promovează valorile europene. Potrivit site-ului emisiunii Tagesschau, de la televiziunea națională germană, juriul a motivat că Iohannis „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană de stat de drept” și că este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989 încoace”.

Jurnaliștii germani mai spun că președintele României „consolidează Uniunea Europeană, se angajează să își atingă obiectivele și promovează cooperarea între țările membre”.

Ceremonia de premiere urmează să aibă loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei Aachen. Pentru anul acesta, premiul a fost acordat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, iar pentru 2018 a fost dat președintelui francez Emmanuel Macron.

Acest premiu se acordă începând cu 1950 pentru servicii speciale în unificarea europeană. Au mai primit această distincție presonalități precum Angela Merkel, Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Papa Francisc, Vaclav Havel, Jean Monnet sau Winston Churchill.

A fost și o perioadă de 10 ani, între anii `60 și `70 când premiul nu a fost acordat pentru că s-a considerat că nu este un candidat merituos.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.