Klaus Iohannis a decretat starea de urgență: ”Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a explicat astăzi, într-o conferință de presă de la Palatul Cotroceni, ce înseamnă starea de urgență pe care a decretat-o în România, pe fondul epidemiei de coronavirus.

În ciuda temerii generale, România a raportat relativ puține cazuri de infectare cu coronavirus față de restul țărilor cu o densitate similară a populației.

Până astăzi, în România au fost raportate 158 de cazuri și niciun deces, în timp ce în țări precum Italia sau Spania, numărul testelor pozitive zilnice este de ordinul miilor.

”Începând de astăzi, se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale”, a spus Klaus Iohannis.

Măsurile vizează mai ales sănătatea publică, dar și limitarea unor drepturi și libertăți cetățenești, a mai spus președintele României.

Se vor închide școlile și instituțiile de învățământ, a spus Iohannis, de meserie profesor, care a încurajat susținerea de cursuri online.

”Foarte important e să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Astfel, pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente, servicii de utilitate publică, gaze, carburanți, electricitate în limita prețului mediu din ultimele trei luni, și la alimente, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență”, a mai spus Iohannis.

Statul va acoperi costul tratamentului pentru toate persoanele care suferă de coronavirus în România. De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit și despre sprijinirea celor care își pierd locul de muncă din cauza epidemiei de coronavirus.

Ce a mai declarat Iohannis despre starea de urgență:

  • Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penitenciare, sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii au dreptul la o majorare a salariului potrivit legii 19 din 2020.
  • Tot în sprijinul angajaților și angajatorilor se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se lucreze de acasă sau în sistem de telemuncă.
  • În economie, guvernul poate lua măsuri de sprijin și va va anunța curând pachetul de soluții pregătit. Producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei.
  • Pentru judecarea proceselor, instanțele pot da termene scurte, de la o zi la lata sau chiar în aceeași zi.
  • Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamenteleor, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei.

Klaus Iohannis a făcut un nou apel către cetățeni să respecte indicațiile autorităților din această perioadă, să evite aglomerațiile, să limiteze călătoriile și să păstreze distanța socială.

”Suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor teribile încercări și în trecut, însă pe care am reușit să le depășim pe toate cu bine”, a mai spus Iohannis.