Klaus Iohannis a anunțat ce activități vor fi permise de pe 15 mai

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a avut luni o ședință la Palatul Cotronceni cu privire la măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus cu primul ministrul Ludovic Orban și mai mulți miniștri. După întrevedere, Klaus Iohannis a ținut o declarație de presă în care a anunțat că nu se va mai prelungi starea de urgență, iar din 15 mai va intra în vigoare starea de alertă.

„Situația nu s-a îmbunătățit încă. Nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut. Nu a trecut, din păcate. Am avut și astăzi peste 300 de persoane testate pozitiv. Însă, trebuie să mergem mai departe și asta se concretizează în starea de urgență.

Câteva lucruri se schimbă. După 15 mai ne putem mișca în interorul localității unde avem treabă. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare.

Relaxarea se va face pas cu pas și fiecare pas va dura 2 săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni la începutul lunii iunie”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a anunțat că vor fi deschise unele activități, însă măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină.

„Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală. De asemenea se vor redeschide cabinetele stomatologice și muzeele.

Măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină.

Acolo această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.

Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.

Un aspect important. Sportivii de performanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioada destul de lungă. Pentru amatori nu se deschid bazele sportive”, a mai precizat președintele Klaus Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.