Kim Jong-Un ar fi murit. Ce știm despre starea liderului suprem din Coreea de Nord

FOTO: KCNA
FOTO: KCNA

Dacă opaca agenție de presă nord-coreeană tace, presa niponă anunță că liderul nord-coreean ar fi în stare vegetativă, în timp ce alte surse spun că dictatorul ar fi murit în urma unei intervenții chirurgicale.

Televiziunea HKSTV, din Hong Kong, susține că liderul suprem de la Phenian ar fi murit. Kim Jong-Un ar fi fost supus unei proceduri chirurgicale simple care, însă, nu a reușit.

De cealaltă parte, guvernul sud-coreean susține că ”nu au fost înregistrate niciun fel de modificări importante în Coreea de Nord”. Speculațiile despre starea de sănătate a liderului de la Phenian sunt însă în toi.

Zvonurile despre starea precară de sănătate a lui Kim, care are aproximativ 36 de ani, au apărut încă din 15 aprilie, când nu a apărut la ceremoniile dedicate nașterii bunicului său, Kim Ir-Sen, fondatorul statului nord-coreean.

Potrivit Reuters, China a trimis o echipă de experți medicali în Coreea de Nord, pentru a ajuta la îngrijirea lui Kim Jong-Un, însă fără a face alte comentarii pe această temă.

Imaginile surprinse din satelit arată că trenul dicatatorului comunist se află într-o stațiune de recuperare.

Chiar și așa, informațiile din cel mai izolat stat din lume sunt puține și greu de verificat. Cu toate că în Coreea de Nord sunt peste 6 milioane de telefoane inteligente în funcțiune, sunt blocate într-o rețea internă.

Nu este pentru prima oară când Kim Jong-Un dispare din viața publică. În 2014, el a fost de negăsit timp de cinci săptămâni, însă apoi a reapărut, sprijinit într-un baston.

Pe de altă parte, când tatăl său, Kim Jong-Il, a murit, în 2011, știrea a fost mai întâi difuzată de televiziunea națională, la două zile după decesul acestuia.

Atât tatăl lui Kim Jong-Un, cât și bunicul său au murit din cauza insuficienței cardiace.