Kievul e atacat. Mai multe explozii puternice s-au auzit în centrul capitalei Ucrainei

Imagini din prima noaptea a invaziei FOTO: marqs/Twitter
Imagini din prima noaptea a invaziei FOTO: marqs/Twitter

10:37. Mai multe blindate rusești au intrat în Kiev. Detalii – aici.

Explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului în zorii zilei de vineri. Forțele terestre ucrainiene au transmis că este vizat de „tiruri de rachetă” Kievul și a mai precizat că au distrus în zbor două rachete.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, din care una grav. Resturi de rachete ar fi căzut într-un cartier rezidențial din sud-estul capitalei.

Jurnaliștii de la CNN spun că militarii ruși sunt la 30 de kilometri de Kiev. Până acum, armata ucraineană a pierdut 140 de militari, iar 400 de oameni au fost răniți. Peste 150 de ruși au murit în ultimele 24 de ore.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că el este ținta principală a militarilor ruși și nu va pleva din Kiev.

„Conform informațiilor noastre, inamicul m-a identificat ca fiind ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului”, a spus Zelenski.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declrat că „toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe Kievul, iar noi credem că Moscova a conceput planuri care implică o încălcare largă a drepturilor omului – și poate chiar mai rău de atât – pentru poporul ucrainean”.

Șeful diplomației americane a mai spus că „acțiunile Rusiei sunt un afront pentru democrație, pentru drepturile omului, pentru decența umană”.

„De mai multe luni încoace, Rusia s-a angajat într-o așa-zisă diplomație și insistă că nu are nicio intenție de a invada Ucraina. În tot acest timp, Kremlinul s-a pregătit pengtru acest atac cu sânge rece, la o scară care nu a mai fost văzută văzută în Europa de la al Doilea Război Mondial”, a mai precizat Blinken.