Asasinarea unui jurnalist zguduie Slovacia. Guvernul, vizat de investigație, oferă 1 mil € pentru prinderea asasinului

jurnalist slovacia
Foto: Facebook / topky.sk

Slovacia, țară membră a Uniunii Europene încă din anul 2004, trăiește în aceste zile o criză fără precedent, după ce un jurnalist de investigație a fost asasinat în stil mafiot alături de iubita sa. În vreme ce multe voci se întreabă în ce măsură se mai poate vorbi de libertate de exprimare într-un stat în care jurnaliștii sunt împușcați, premierul slovac a ținut o conferință de presă cu un teanc de bani pe masă, anunțându-i pe slovaci că Guvernul oferă un milion de euro celui care va ajuta la prinderea asasinilor. Situația este cu atât mai bizară cu cât ultima investigație a tânărului jurnalist Jan Kuciak îl viza inclusiv pe actualul prim-ministru slovac.

Ce s-a întâmplat în Slovacia?

Jurnalistul de investigație Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, și prietena sa, Martina Kusnirova, au fost împușcați în locuința lor. Trupurile lor au fost descoperite duminică, 25 februarie, în casa lor din orașul Velka Maca, aflat la est de Bratislava, capitala Slovaciei.

Potrivit poliției, jurnalistul a fost împușcat în piept, iar prietena sa în cap. Jan Kuciak lucra pentru siteul Aktuality.sk, care aparține trustului elvețian de presă Ringier.

Cum a reacționat premierul Slovaciei?

Într-o conferință de presă, premierul slovac Robert Fico a apărut alături de o grămadă de bani întinsă pe o masă: milionul de euro promis celui care va oferi autorităților informații care să ducă la prinderea asasinului / asasinilor.

Imaginea premierului alături de teancul de bani a stârnit și ea ample dezbateri în mediul online, numeroase voci considerând că gestul primului-ministru a fost nepotrivit.

În timpul aceleiași conferințe, Robert Fico a negat că vreun membru al Guvernului său ar avea legături cu mafia italiană, potrivit BBC.

jurnalist de investigație slovacia asasinat
Jan Kuciak. Foto: aktuality.sk

Ce investiga Jan Kuciak înainte de a fi ucis?

După moartea lui Kuciak, mai multe ziare din Slovacia, precum și Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), au publicat ultimul său articol, o investigație neterminată care arăta că membri ai mafiei italiene aveau legături cu oameni politici din Guvernul slovac.

Investigația sa neterminată descrie o situație cu care, din păcate, și publicul din România este foarte obișnuit.

Ancheta o viza pe Maria Troskova, de 30 de ani, o fostă participantă la Miss Univers și fost model topless, care a fost angajată de premierul Rorbert Fico pe postul de consilier, în ciuda faptului că nu avea deloc experiență în domeniul politic (a fost poreclită de presă „asistenta sexy”).

Mai mult, departamentul de presă al Guvernului Fico a refuzat să ofere informații clare privind poziția și activitatea Mariei Troskova în executiv. Postul pe care îl ocupa concret a rămas un mister, la fel și dacă Troskova a primit acces sau nu la informații clasificate ori legate de securitatea statului.

maria troskova
Maria Troskova a fost angajată de premier în 2015. Foto: topky.sk

În timp ce investiga rolul acesteia în Guvern, Jan Kuciak a descoperit o informație și mai delicată: acum câțiva ani, Maria Troskova a fondat o companie alături de Antonino Vadala, un italian de 42 de ani care a plecat din sudul Italiei și s-a mutat în Slovacia, unde deține acum mai multe companii agricole.

Kuciak a mai descoperit că, în urmă cu 17 ani, pe când locuia în Italia, omul de afaceri mutat acum în Slovacia a avut legături cu mafia italiană (ramura ‘Ndrangheta). La acea dată, în 2001, înregistrările realizate de poliție l-au surprins pe Vadala în timp ce discuta cu o altă persoană cum să îl ascundă pe un traficant de droguri (ulterior a reieșit că traficantul de droguri în cauză era și criminal). Ulterior, Vadala a plecat în Slovacia, așa că nu a mai fost arestat.

Gruparea calabreză ‘Ndrangheta este una dintre cele mai puternice și mai periculoase grupări mafiote din lume, fiind implicată în traficul de cocaină din Europa, dar și în traficul de arme, fraude, violențe, șantaj sau intimidări.

antonino vadala slovacia
Antonino Vadala. Foto: Facebook / occrp.org

Ce s-a întâmplat după publicarea investigației?

În urma publicării investigației, Maria Troskova și-a dat demisia din funcția de consilieră a premierului, însă a arătat că este nevinovată și că nu are nicio legătură cu mafia italiană.

Poliția slovacă i-a reținut pe Antonino Vadala, precum și pe fratele și pe vărul său. Ei sunt suspectați de implicare în uciderea jurnalistului și a iubitei sale.