Jurnal de referendum: Apatie totală în prima zi de vot

Referendumul pentru familia tradițională avea nevoie de aproape 6 milioane de voturi pentru a fi validat FOTO: Brett_Hondow/Pixabay.com
FOTO: Brett_Hondow/Pixabay.com

Prima zi de vot la referendumul pentru familie a scos din case doar puțin peste 1 milion de români, mult sub pragul de 30% din alegători necesar validării acestuia.

Prezența la vot până aseară la ora 21:00, la nivelul întregii țări, este de 5,72 la sută, a anunțat BEC.

Dezinteresul a fost general în România, în special în Ținutul Secuiesc, dar și în Diaspora, unde prezența la urne a fost de 6,81%.

După 9 ore de vot, la ora 16:00, mai puțin de 700.000 de români trecuseră pe la urne pentru a-și spune opinia în cazul referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție.

Doar 3,78% dintre români au fost la vot până la ora 16:00. Astfel, 588.953 de alegători au votat pe listele permanente, 89.522 pe listele suplimentare, iar 13.497 au solicitat urna mobilă.

Biroul Electoral Central anunțase, la a doua raportare a prezenței la urne, că până la ora 13:00 au votat 464.668 de români, adică un procent de 2,54 la sută.

Peste 61.000 dintre aceștia își trecuseră numele pe listele suplimentare. Cea mai redusă prezență la vot s-a consemnat în județul Harghita (1,01%), iar cea mai mare în Bihor (3,66%).

În primele trei ore de la deschiderea urnelor votaseră 177.941 de români. Prezența la vot la ora 10:00 era de 0,97% la nivel național.

Statul român a cheltuit peste 42 de milioane de euro cu organizarea acestei consultări populare, pe care mulți dintre cetățeni au anunțat că o vor boicota.

Inițiativa Coaliției pentru Familie, care a strâns aproape 3 milioane de semnături pentru organizarea referendumului, trebuie să fie votată de aproape 6 milioane de oameni pentru a fi validată.

Este prima inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției după 1989. Pentru a fi validat, la referendum trebuie să voteze cel puțin 30% din numărul al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, respectiv 5.483.548.

Unul dintre voturi a fost acordat de Patriarhul Daniel.

La prânz a votat și Liviu Dragnea. Doi membri ai secției de votare nu au vrut să îi strângă mâna. Liderul PSD a spus că le lipsesc cei șapte ani de acasă. Într-o situație similară s-a trezit și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Referendum. Urnele se închid duminică seară

Secțiile de votare s-au deschis sâmbătă, la ora 7:00, și se vor închide duminică, la ora 21:00.

Viorica Dăncilă s-a prezentat la secția de la Liceul Jean Monnet, din Capitală. ”Cred că fiecare dintre noi avem datoria să votăm într-un fel sau altul”, a spus premierul după ieșirea de la urne.

Ministerul Afacerilor Interne s-a mobilizat pentru a asigura bunul curs al referendumului, peste 38.000 de angajați fiind trimiși la secțiile de votare.

Primele ore ale referendumului nu au fost lipsite de probleme. În Capitală, președinții din 50 de secții de votare nu s-au prezentat la preluarea materialelor electorale și nici la deschiderea urnelor.

Ministerul Afacerilor Externe va deschide 378 de secţii de votare în afara ţării pentru referendumul din 6 și 7 octombrie. Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) și Germania (14).

Referendum special în județul Olt

Cei aproape 300.000 de locuitori ai județului Olt vor participa, în paralel, la un referendum pentru redenumirea județului. Acestora li se cere acordul pentru schimbarea numelui județului Olt în Olt-Romanați, vechea denumire a județului, schimbată în 1968 de Nicolae Ceaușescu.