Jumătate dintre români au acces la canalizare. La țară, doar 1 din 10!

Dacă la oraș situația canalizărilor este acceptabil, în mediul rural din România, doar unu din zece cetățeni are acces la o astfel de rețea. Foto: Pixabay

Doar 54,2% din populația României a avut acces la un sistem de canalizare, în 2019. Aproape toți dintre acești 10,5 milioane de români trăiesc la oraș.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, numărul românilor care sunt deserviți de un sistem de canalizare a crescut anul trecut cu peste 221.000. Avansul a fost determinat de racordarea populaţiei la reţelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcţiune a unor noi staţii de epurare a apelor uzate.

Chiar și așa, majoritatea covârșitoare a celor care au acces la canalizare trăiesc la oraș: peste 90,9%, aproximativ 9,5 milioane de oameni.

Pe de altă parte, doar un milion de români care își duc traiul în mediul rural au gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare. Alte aproape 9 milioane de cetățeni nu au o rețea funcțională de canalizare în apropiere.

Când vine vorba de împărțirea geografică, cea mai ridicată rată de conectare la serviciile de apă și canalizare este în București și în Ilfov, cu 87,2%. Pe locul doi se află centrul țării, unde doi din trei cetățeni sunt deserviți de o canalizare, iar pe trei este Vestul României, cu un procent de 60,7%.

În schimb, în sudul Munteniei, în Nord-Est și în Sud-Vestul Olteniei situația este teribilă, cu mai puțin de jumătate din populație bazându-se pe fose septice sau alte metode de colectare a apelor reziduale.