Județele în care masca este obligatorie și pe stradă

FOTO: Anrita1705/Pixabay.com
FOTO: Anrita1705/Pixabay.com

Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în mai multe județe din România. De asemenea, în unele s-au luat și alte decizii suplimentare. În București s-a decis obligativitatea purtării mărștilor în zona pietonală a Centrului Vechi, cu excepția teraselor.

Arad. De la 1 august, toate persoanele de peste 5 ani trebuie să poarte măști în: în piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise; în spațiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiționale, bâlciuri, oboare, piețe/târguri săptămânale etc.; în incinta aeroportului; stațiilor CFR, autogărilor, pe peroane; în stațiile mijloacelor de transport în comun; la toate evenimentele, de orice natură, unde există aglomerări de persoane, desfășurate atât în interior, cât și în exterior, pe toată perioada stării de alertă.

Argeș. Măsura a intrat în vigoare de pe 30 iulie. Trebuie să poarte măști de protecție toate persoanele de peste 5 ani care sunt în grupuri mai mari de două persoane care nu locuiesc la aceeași adresă. Programul activităţilor comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri, cazinouri se va reduce până la ora 22,00 de luni până vineri şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică. Administratorii societăţilor comerciale care organizează evenimente private (nunţi, botezuri, aniversări şi alte asemenea) trebuie să reducă desfăşurarea evenimentului până la ora 22,00 de luni până vineri şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică. În cadrul acestor evenimente sunt interzise interacţiunile fizice de tip joc sau dans, atunci când nu se poate păstra distanţa fizică.

Constanța. Se va purta masca în: zonele de promenadă din staţiunile turistice, în intervalul orar 18,00-24,00, în zonele tradiţionale unde se creează aglomerări, esplanadele din Eforie, Mamaia Năvodari, Costineşti sau Constanţa.

Dâmbovița. Se poartă măști în: spaţiile publice deschise în care sunt organizate pieţe, târguri şi oboare, pentru comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în astfel de spaţii, obligativitatea purtării atât a măştii de protecţie, cât şi a mănuşilor.

Galați. Se poartă mască de protecție obligatoriu: pe faleza Dunării: între orele 16,00 şi 23,00, gălăţenii sunt obligaţi să poarta masca şi în aer liber pe Faleza inferioară şi superioară a Dunării, Promenada blocurilor P1 – P12 şi Potcoava de Aur, în staţiile de autobuz, în parcuri- Spicu, Romarta Veche, Grădina Publică, Eminescu, Viva, Şahiştilor din Ţiglina I, Micro 19 şi Micro 39, Cloşca, Turn TV şi Platoul de la Sala Sporturilor, pe străzile aglomerate din municipiu – pe strada Brăilei din cartierele Ţiglina I, Micro 19 şi Micro 18, în pieţele din Ţiglina I, Micro 17, Micro 19 şi Micro 39, în Piaţa Centrală şi în Piaţa Basarabiei, se pot face cumpărături doar cu masca pe faţă de la ora 7,00 la 18,00, în Talciocul de pe Drumul de Centură.

Giurgiu. Se poartă în: pieţe deschise, târguri, oboare, gări, autogări, staţii pentru transportul în comun, parcuri, locuri de joacă și pe faleze. Au fost interzise comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23,00 – 6,00.

Gorj. Se poartă obligatoriu în pieţe și parcările din apropierea pieţelor, staţiile mijloacelor de transport în comun, zonele de promenadă – zona de centru şi parcurile din municipiul Târgu-Jiu şi din oraşele/comunele din judeţul Gorj. A fost adoptată suspendarea de târguri/bâlciuri cu ocazia sărbătorilor religioase.

Iași. Obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele, prezente în spațiile publice deschise, de pe întreg teritoriul județului Iași

Prahova. Se poartă măști: în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00.

Satu Mare. Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise, respectiv în piețele și târgurile din județ.

Teleorman. Se poartă măști în: piețe, târguri, oboare, mijloace de transport în comun, stații de autobuz, gări, autogări, parcuri, în alte spații deschise unde se formează grupuri mai mari de 3 persoane. Programul activităților comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri și cazinouri se va reduce până la ora 22.00, în cursul săptămânii, și până la ora 23.00, în zilele de sâmbătă și duminică. Administratorii societăților comerciale care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări și alte asemenea) vor reduce durata evenimentului până la ora 22.00, în cursul săptămânii, și până la ora 23.00, în zilele de sâmbătă și duminică. În cadrul acestor evenimente sunt interzise interacțiunile fizice de tip joc, dans.Se recomandă desfășurarea activităților religioase în aer liber.

Buzău. Se poartă mască în toate piețele, târgurile organizate în oraș și în comunele județului, stațiile de autobuz, peroanele gării, piețele publice, amfiteatrele și alte zone publice în care se desfășoară serbări sau pelerinaje exteriorul obiectivelor turistice, alte spații publice în care s-ar putea produce aglomerație (curțile bisericilor, intrarea într-o instituție publică).

Botoșani. Purtarea măștilor este obligatorie în pieţe agroalimentare, târguri, oboarele, târgurile auto constituite, pe întreg intervalul orar de desfăşurare, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, tramvai şi peroane CF); în zonele unde se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje.

Brașov. Se poartă obligatoriu măști începând cu 1 august în: piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, în spațiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiționale, bâlciuri, la toate evenimentele de orice natură unde sunt create condiții de aglomerare de persoane, atât în interior, cât și în exterior, pe arterele pietonale intens frecventate, precum și în alte zone aglomerate.

Vâlcea. Se poartă obligatoriu măști în spațiile deschise aglomerate din tot județul: în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun

Vrancea. Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie în spaţiile deschise aglomerate: în pieţele agroalimentare, oboare, târguri, talciocuri, pieţe, piaţete, grădini publice, parcuri, zone de agrement, în staţiile de aşteptare pentru transportul în comun, staţiile CFR, pe peroane şi în autogări, în parcările magazinelor şi spaţiilor comerciale, supermarket-uri şi hipermarket-uri, în curţi ale lăcaşurilor de cult şi la procesiunile religioase, respectiv înmormântări sau pelerinaje.

Călărași. Se poartă obligatoriu în spaţiile publice deschise precum pieţe, târguri, oboare și parcuri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.