Judecătorii acuză Guvernul Orban că nu respectă referendumul pe justiție

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Uniunea Națională a Judecătorilor din România susține că Guvernul Orban nu respectă votul românilor la referendumul pe justiție, prin care a fost interzisă emiterea Ordonanțelor de Urgență în domeniul justiției. 

Potrivit judecătorilor, OUG 23/2020 nu respectă rezultatul referendumului de anul trecut, o mare victorie la urne atât pentru liberali, cât mai ales pentru președintele Klaus Iohannis.

Atunci, românii au votat ca Guvernul să nu mai dea ordonanțe pe tema justiției. Judecătorii sunt supărați și de faptul că noua lege îi obligă să judece dosare privind achiziția publică într-un anumit termen, altfel riscând să fie sancționați disciplinar.

UNJR precizează că Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul Orban a fost făcută fără dezbatere publică și arată ”disprețul față de munca judecătorilor”.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România crede că independența magistraților va fi afectată de această decizie a Guvernului, care nu oferă dreptul părților la un proces echitabil.

Mai mult, judecătorii vor cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională privind articolul din OUG 23/2020 care îi vizează pe judecători.

”Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanţă de urgenţă, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, sfidând voinţa a milioane de români care, cu ocazia referendumului din mai 2019, au votat interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei. Astfel, prin OUG 23/2020 (n.r. – pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact asupra sistemului achiziţiilor publice) una dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020, au fost aduse modificări grave statutului judecătorilor, prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are că efect atât o ingerinţă directă şi fără precedent a Guvernului în actul de judecată, cât şi încălcarea dreptului la un proces echitabil al partilor”, a transmis UNJR, într-un comunicat.